[joi, 30 decembrie] Iuda – 2

Text de studiu: Matei 27:3-10

Deși a fost cu Isus, Iuda nu I-a permis să-l schimbe. A fost mândru și a crezut că era mai deștept decât ceilalți ucenici; spera că va avea cea mai importantă poziție când Isus va ajunge rege. Dar Isus nu a făcut ceea ce Iuda credea că ar fi trebuit să facă pentru a deveni rege.

În afară de aceasta, Isus a tot vorbit despre lucruri descurajante, cum ar fi procesele și persecuția ce urmau să vină pentru cei care-L urmau. Iuda a priceput repede că Isus nu avea de gând să-i ofere o poziție înaltă și a început să se îndoiască de faptul că Isus era cu adevărat Mesia. Atunci a început să vorbească cu ceilalți ucenici despre îndoielile sale. Asta i-a indus și pe ceilalți în eroare.

Isus știa ce se întâmplă în mintea lui Iuda. Ioan 6:70,71 Dar nu l-a îndepărtat. Îl iubea pe Iuda şi dorea ca acesta să fie mântuit. A continuat până la final să apeleze cu dragoste la el pentru a se pocăi. Chiar şi după trădare, Isus i-a spălat picioarele ca şi celorlalți ucenici. Din nefericire, Iuda a respins şi această ultimă chemare la pocăință. Cât de dezamăgit a
fost Isus! (Ioan 13:21-30.)

Iuda fusese foarte sigur că Isus se va elibera de mulțimea din Ghetsimani. A fost uimit că Isus S-a lăsat legat. În timpul procesului, a continuat să aștepte ca Isus să se elibereze, dar pe măsură ce orele treceau, iar Isus îndura cu răbdare toată acea suferință, o frică teribilă creștea în mintea lui Iuda.

În cele din urmă, n-a mai putut suporta. A strigat dintr-o dată: „Cruță-L, Caiafa! Am păcătuit, căci am vândut sânge nevinovat!” Atunci a aruncat cei treizeci de arginți în fața marelui preot.

Caiafa era jenat. Acum toată lumea știa că liderii religioși l-au mituit pe Iuda. Ce i s-a răspuns? Matei 27:3,4

Iuda L-a rugat pe Isus să Se elibereze, dar, spre surprinderea mulțimii, Isus a spus cu milă că pentru momentul acela a venit în lume. Când Iuda a văzut că era prea târziu pentru a repara greșeala, s-a repezit disperat afară și s-a spânzurat.

Aplicație: Atât Petru, cât și Iuda au comis păcate mari în noaptea aceea. Amândoi au ieșit disperați afară din clădire. Dar Petru a fost convertit și salvat, în timp ce Iuda s-a spânzurat. Ce a făcut diferența? Petru L-a lăsat pe Isus să-i schimbe gândurile și acțiunile, în timp ce Iuda a refuzat. Alegi să fii ca Petru sau ca Iuda?