[joi, 18 noiembrie] Doi fii

Text de studiu: Matei 21:28-32

Ca răspuns la întrebarea lui Isus cu privire la lucrarea lui Ioan Botezătorul, lideri religioși au spus că nu știau dacă era din cer sau de le oameni. Aceasta I-a creat lui Isus oportunitatea de a le arăta cum răspunsesră ei lucrării lui Ioan Botezătorul. Din ceea ce Isus urma să le spună, puteau să înțeleagă cum le afecta fiecare decizie viitorul.

Isus le-a spus o pildă care a captat atenția tuturor. Talentul Său ca vorbitor îi făcea pe ascultătorii Săi să fie atenți la ce spunea. Se simțeau parte din povestirea relatată.

Astfel s-a petrecut și cu acei lideri religioși care L-au ascultat pe Isus în acea dimineață de marți. Oamenii pe care-i învățase în curtea templului erau încă acolo. Au ascultat și ei scurta pildă despre cei doi frați, fii ai unui proprietar de vie. Citește în Matei 21:28-30.

Apoi Isus a întrebat: „Care din amândoi a făcut voia tatălui său?” Răspunsul rapid al liderilor a fost: „Cel dintâi”. Desigur, acesta era răspunsul corect. Ei fuseseră atât de atenți la povestire și întrebarea fusese atât de neașteptată, încât au vorbit fără să se gândească la semnificația răspunsului lor. Versetele 31,32

Primul fiu îi reprezenta pe vameși și păcătoși. Ei au respins la început tot ceea ce era bine. Dar când au auzit predicarea lui Ioan Botezătorul, ei s-au pocăit și au fost botezați.

Al doilea fiu îi reprezenta pe cei care pretindeau că sunt fiii poporului lui Dumnezeu, dar nu se purtau în consecință. Ioan Botezătorul i-a numit «pui de năpârci». El le-a cerut să se pocăiască și apoi „să facă roade vrednice de pocăința” pe care o declară (Matei 3:7,8). Dar ei au respins predicarea lui, au refuzat să se pocăiască și să fie botezați de e. Luca 7:30

Aplicație: Citește pilda din nou în Matei 21:28-30! Gândește-te care dintre cei doi fii te reprezintă.