[duminică, 17 octombrie] Retragerea la siguranță

Text de studiat: Ioan 11:54-57

Pentru siguranța lor, Isus și ucenicii Săi au părăsit Betania și Ierusalimul. Alungați de ura liderilor religioși, ei au călătorit spre nord către un oraș mic – Efraim. Era la numai 19 km de Ierusalim, dar era un loc care le oferea siguranță pentru moment.

Acest oraș fusese probabil numit în onoarea lui Efraim, al doilea fiu născut lui Iosif în Egipt. Urmașii lui Efraim au devenit tribul lui Efraim, iar când triburile din Israel s-au stabilit în Canaan, au ridicat acest oraș pe teritoriul lor.

Pe vremea lui Isus, era inclus în regiunea numită Iudeea, la aproximativ 16 km sud de regiunea Samariei. Atât Iudeea, cât și Samaria se aflau într-o provincie romană condusă de guvernatorul roman Pontius Pilat. Sediul guvernului său era în Cezareea, pe coasta Mării Mediterane, dar el avea, de asemenea, un palat în Ierusalim, unde rămânea când mergea acolo pentru scurt timp. Acesta se numea Pretoriu și acolo îl vom întâlni curând. (Marcu 15:16).

Mica cetate a lui Efraim era într-un loc izolat. Nu se afla pe drumul principal care ducea la nord de Ierusalim, prin Samaria, dar cei mai mulți dintre evrei nu călătoreau oricum prin Samaria. Ei îi urau pe samariteni, astfel că alegeau drumul care ocolea Samaria, la est de râul Iordan. Ioan 11:54

Aplicație: Locul unde era așezat Efraim îl făcea un loc sigur, iar Isus și ucenicii Lui puteau să meargă acolo pentru un timp, ca să scape de mânia membrilor Sinedriului și de planurile lor rele. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care au mers acolo. Dar protecția adevărată le era oferită de îngerii lui Dumnezeu. Aceștia te protejează și pe tine. Psalmii 34:7