[duminică, 26 septembrie] Prietenul păcătoșilor

Regiunea situată la est de Iudeea și Samaria, dincolo de râul Iordan, se numea Perea. Acela a fost locul în care Isus Și-a îndeplinit slujirea în cea mai mare parte din iarna anului 30–31 d.Hr. Tot aici, El a prezentat unele dintre cele mai importante pilde ale Sale mulțimilor de ascultători dornici să-L cunoască.

Vom studia trei dintre aceste pilde în această săptămână. Pentru că mai rămăsese doar puțin, aproximativ două luni, până la răstignirea Lui, toate aceste trei pilde aveau o semnificație specială chiar la acel moment. Acestea arătau, la scară mică, efectele pe care avea să le aibă moartea lui Isus asupra oamenilor care Îl ascultau. Ascultătorii lui Isus din acea zi puteau fi împărțiți în două categorii foarte diferite. Un grup îi includea pe vameși – colectorii de impozite.
Aceștia erau, de obicei, evrei care colectau impozite pentru guvernul roman. Cei mai mulți dintre evrei îi urau pe romani și îi disprețuiau pe vameși. În aceeași categorie cu vameșii, erau cei pe care evreii îi numeau „păcătoși”. Desigur, ei toți erau păcătoși. Dar în această categorie erau bărbați și femei care trăiau în păcat fără a se feri de ceilalți și nu pretindeau că sunt oameni buni. Cei mai mulți dintre ei probabil că nu aveau nicio educație: nu fuseseră la niciuna dintre școlile vremii și nici nu mergeau la sinagogă.

Acești oameni știau că sunt păcătoși. La fel ca psalmistul și ei puteau spune: „Rătăcesc ca o oaie pierdută; caută pe robul Tău!” (Psalmii 119:176). Știau că sunt pierduți. Dar simțeau dragostea lui Isus care îi căuta și le purta de grijă. Vedeau în El „un prieten al vameșilor și al păcătoșilor” (Luca 7:34). În loc să-i condamne, El le dădea speranță pentru o viață mai bună. Când Îl ascultau pe Isus, ei simțeau că ar putea să se elibereze de păcat. Acesta era unul dintre motivele pentru care fariseii nu Îl acceptau pe Isus.

Purtarea Lui curată și plină de amabilitate i-a umplut de uimire. Totuși, ei nu puteau înțelege de ce Isus îi vizita și era interesat de oamenii păcătoși.

Aplicație: Isus vrea ca și tu să îi tratezi pe oameni în acest fel. Vrei să Îi urmezi exemplul?