[duminică, 5 septembrie] Oi și păstori

În învățăturile pe care le-a oferit, Isus a folosit diferite moduri de a-i ajuta pe oameni să înțeleagă ce fel de iubire are Dumnezeu pentru fiecare persoană. El a folosit ilustrații din activitățile familiare, cele de zi cu zi. Mulți oameni din acea vreme aveau oi, prin urmare, grija pentru ele a fost una dintre ilustrațiile Sale preferate.

Probabil că fiecare dintre noi a văzut oi sau imagini cu acestea. Dar nu știu câți dintre noi au îngrijit de oi, astfel încât să știe cât de neajutorate sunt, cât de ușor se pot pierde, cât de mulți dușmani au sau care sunt nevoile lor. Cu siguranță că au nevoie de un păstor pentru a le proteja și a le îngriji! Citiți ce scrie despre oi și păstori în Ioan 10:1-5.

Isus a spus aceste cuvinte fariseilor la scurt timp după ce îl vindecase pe omul care se născuse orb. Acei oameni erau lideri religioși, păstori spirituali ai turmei lor. Cu toate acestea, ei tocmai aruncaseră din staulul lor pe tânărul pe care Isus îl vindecase. Ioan 9:33,34

Ei se purtau ca păstorii lui Israel despre care se vorbește în Ezechiel 34:4. Citește această descriere și compar-o cu Păstorul descris în Isaia 40:11 și în Psalmul 23. Poți vedea ce păstor bun este Isus? Îi pasă de tot ceea ce este important pentru noi și de tot ce ne doare.

Un păstor bun cunoaște numele oilor lui, iar oile îi cunosc vocea, astfel că nu urmează pe nimeni altcineva. El le conduce la pășuni verzi pentru a paște iarbă proaspătă. Le găsește „ape de odihnă”, ca să nu fie nevoite să bea din râuri repezi. Noaptea, le conduce la stână ca să fie în siguranță.

Celor angajați nu le păsa cu adevărat de oi. Nu erau ale lor, iar ei lucrau doar pentru salarii (Ioan 10:12,13). Puteau chiar încerca să le impună traseul. Dar un păstor bun niciodată nu făcea asta, el doar le ghida întotdeauna.

Aplicație: Așa este Isus. El i-a scos pe israeliți afară din Egipt „ca pe o turmă” (Psalmul 77:20). El nu obligă niciodată pe nimeni. Ne atrage către Sine cu o iubire veșnică” și „cu legături de dragoste” Ieremia 31:3; Osea 11:4. El merge înaintea noastră pentru a ne ajuta pe drumul spre cer.