[vineri, 16 iulie] Plasa de pescuit; Gospodarul
Următoarea pildă pe care Isus a spus-o în ziua aceea a fost despre niște pescari care trăgeau o plasă de pescuit la țărm. Era plină cu tot felul de pești, unii erau buni, alții nu. Citește pilda în Matei 13:47-50.
La fel ca în povestirea despre grâu și neghină, Isus ne spune din nou că în biserică sunt și oameni buni și oameni răi. Ar trebui cumva ca aceștia din urmă să ne infuențeze sau să fim descurajați din cauza lor? Isus are imaginea de ansamblu.
Așa cum a fost ales peștele din plasă, tot așa va fi un timp de sortare pentru oameni „la sfârșitul vremii”. Numai cei care părăsesc împărăția lui Satana, lăsându-L pe Isus să le conducă viața, vor fi adunați de îngeri și conduși în Împărăția lui Dumnezeu pentru eternitate. Cei care rămân de partea lui Satana, urmându-și propriile dorințe, vor descoperi prea târziu că trebuie să sufere consecințele teribile ale acestei alegeri.
Oamenii pe care Dumnezeu îi declară pierduți ar fi oare fericiți într-o lume nouă, avându-L pe Isus alături o veșnicie? Nu. Ei ar avea în continuare atitudini de răzvrătire la adresa Lui. Chiar dacă nu ar fi vrut să aibă parte de consecințele alegerilor lor, ei nu și-au dorit nici schimbarea propriilor vieți indiferent cât de multe ocazii au avut.
Această pildă afirmă clar că nu va fi o a doua șansă pentru oamenii pierduți. Până la încheierea timpului de har pentru ei, li s-au dat toate ocaziile de care ar fi avut nevoie ca să facă o schimbare. Pentru că ei refuză să se separe de păcat, vor fi distruși împreună cu acesta. Dumnezeu nu dorește acest lucru și pledează pentru „întoarcerea de la calea rea”. Ezechiel 33:11
Isus a spus și o altă pildă în ziua aceea. Era vorba despre un gospodar care, deschizându-și vistieria, scoate din ea atât lucruri noi, cât și vechi. Acesta nu a păstrat bucuria pentru el însuși, ci a scos afară ceea ce redescoperise, astfel încât și alții să vadă și să se bucure. Matei 13:52
Casa acestui gospodar este un simbol al vistieriei adevărului, adică al Bibliei. Gospodarul însuși este un simbol al oamenilor care au învățat și și-au însușit acest adevăr. Așa cum gospodarul a scos și a arătat lucrurile vechi și noi din vistieria lui, tot așa și noi trebuie să împărtășim atât adevărurile vechi, cât și învățăturile noi din Biblie.
Aplicație: Uneori, se întâmplă să nu înțelegem unele adevăruri vechi. Însă, pe măsură ce învățăm sensul lor, acestea vor deveni pentru noi niște adevăruri proaspete. Întreaga Biblie va părea o carte nouă și interesantă, iar noi vom fi dornici să le spunem și celorlalți atât adevărurile vechi, cât și pe cele noi pe care le-am descoperit.