[miercuri, 14 iulie] Aluatul

Isus încă se afa în barcă pe Marea Galileii vorbind oamenilor de la mal. Le spusese patru povestiri despre fermierii care plantau și culegeau recolta. Dar următoarea pildă a fost diferită. Citește în Matei13:33.

A luat în discuție aluatul, acel amestec de faina, apa si drojdie, din care se face pâinea. În zilele noastre, cei mai mulți oameni cumpără pâine deja coaptă, dar, dacă ești destul de norocos să ai pâine făcută în casă, știi cât de importantă este drojdia în acest proces. Imediat ce drojdia este amestecată cu apa și făina obținem un amestec nu foarte voluminos. Dar, în procesul de dospire, molecule de drojdie se răspândesc în amestec și compoziția începe sa crească în volum. Așa a spus și Isus. Aluatul crește încet în dimensiune până când este potrivit pentru a modela pâinea și a o coace.

Aluatul era, de obicei, un simbol a ceea ce este rău. Iudeii trebuiau să înlăture orice aluat din casele lor atunci când Paștele se apropia (Exodul 12:15). Isus a vorbit despre aluat ca simbol al păcatului — Marcu 8:15 — și așa a făcut și Pavel. 1 Corinteni 5:6-8

La fel cum „puțină drojdie dospește tot aluatul”, tot așa și un păcat „mic” ne face păcătoși cu totul. Același lucru s-a întâmplat cu Eva atunci când ea a mâncat bucățica de fruct. Nu a contat cât de mult a mâncat din acel fruct, chiar și simplul fapt de a-l gusta a în semnat neascultare față de Dumnezeu. Satana voia ca ea să fie distrusă, iar prețul pentru ca păcatul ei să fie iertat a fost viața lui Isus. În pilde, Isus a spus în acea zi la Marea Galileii că aluatul este un simbol a Împărăției cerului, nu al păcatului. Aceasta este Împărăția despre care Isus a spus că este în noi. Luca 17:20,21

Așa cum drojdia face ca aluatul să crească încet, Duhul Sfânt ne transformă treptat în cetățeni ai Împărăției lui Dumnezeu și lucrători pentru El.


Aplicație: Această schimbare nu apare în mod fresc. Așa cum femeia din parabolă a pus drojdie în făină, așa și Duhul Sfânt intră în mintea noastră și ne schimbă. Dar El ne poate infuența numai dacă Îi cerem și dacă cedăm controlul nostru, de bunăvoie, puterii Sale transformatoare. El ne va face mai răbdători, mai politicoși și mai amabili cu cei din jurul nostru. De asemenea, ne va ajuta să-L iubim.