[miercuri, 17 februarie] Prea confortabil

 

 

Dacă Dumnezeu nu ar fi intervenit și nu ar fi schimbat planul lui Haman de a distruge toți evreii, cunoașterea lor despre Dumnezeu ar fi pierit odată cu ei. În schimb, Dumnezeu și poporul Său au devenit cunoscuți în toate provinciile regatului. Estera 9:3,4

 

Dar de ce ajunseseră evreii într-un pericol atât de mare? S-ar fi întâmplat așa ceva dacă s-ar fi întors cu toții în Iuda, atunci când s-au încheiat cei 70 de ani de robie? Nu. La vremea aceea, li s-a spus că se pot întoarce în patria lor, dar majoritatea a ales să nu plece (Ezra 1:1-3).

 

În timpul robiei lor, li s-a permis să construiască sinagogi. Acestea erau ca niște biserici în care le era îngăduit să I se închine lui Dumnezeu în Sabat și unde preoții aveau voie să-i învețe. Se simțeau confortabil în casele lor, iar după ce s-a încheiat perioada de robie, cei mai mulți nu au vrut să plece și să-și lase casele și fermele.

 

Când Zorobabel și Iosua au condus primul grup înapoi în Iuda, doar aproximativ 50 000 de oameni au mers cu ei. Începuseră să reconstruiască templul, dar dușmanii lor, samaritenii, au convins unul dintre regi să-i oprească (Ezra 4:21-23).

 

Nicio lucrare nu a fost făcută la templu timp de aproximativ doi ani. Apoi, Dumnezeu i-a trimis pe Hagai și pe Zaharia ca să-i încurajeze, așa că au reînceput lucrările.

 

După încă doi ani, un alt rege, pe nume Darius, a scris un al doilea decret care le permitea evreilor să continue reconstruirea templului. I-a ajutat chiar și cu provizii și bani. În cele din urmă, templul a fost finalizat (Ezra 6:15).

 

După moartea lui Darius, fiul său, Ahașveroș, a devenit rege. Condusese imperiul aproximativ opt ani, când Estera i-a devenit regină. Iar când a fost ucis, aproximativ 13 ani mai târziu, fiul său, Artaxerxe, a devenit rege.

 

Până în acel moment, trecuseră circa 70 de ani de când evreii fuseseră eliberați și se puteau întoarce în patria lor, dar cei mai mulți au fost mulțumiți să rămână acolo unde se aflau.

 

Aplicație: Suntem și noi atât de mulțumiți de locul unde ne aflăm, încât nu ne mai pregătim să mergem în patria noastră cerească? Evrei
11:13-16