[duminică, 24 ianuarie]

 

 

În prima viziune a lui Daniel despre fiarele care ieșeau din mare, el a văzut cornul cel mic luptând împotriva poporului lui Dumnezeu. Lui Daniel i s-a spus că acel corn mic va persecuta poporul lui Dumnezeu timp de „o vreme, două vremi și o jumătate de vreme” (Daniel 7:25).

 

Săptămâna trecută am aflat că aceasta este o perioadă de 1 260 de ani, o lungă perioadă de timp în care poporul lui Dumnezeu avea să fie persecutat. Pentru a vedea când a început și când s-a încheiat această perioadă, studiază cronologia lecției! Această perioadă a stăpânirii papale asupra Europei se numește Evul Mediu Întunecat. Creștinii care au refuzat să se închine așa cum le cerea papalitatea au fost întemnițați sau uciși.

 

Printre cei care nu se închinau așa cum cerea Biserica Romană se numărau și valdenzii. Ei locuiau în munții din nordul Italiei, iar când armatele romane au încercat să-i prindă, ei s-au ascuns în zone stâncoase și în peșteri. Uneori, ei Îi cântau lui Dumnezeu imnuri de laudă
de pe vârfurile stâncilor înalte, acolo unde armatele romane nu puteau ajunge. Citește Isaia 33:16.

 

Isus a spus că timpul de persecuție al creștinilor va fi scurtat, și chiar așa a fost. Cu riscul vieții lor, oamenii curajoși ai lui Dumnezeu au predicat adevărul din Biblie, arătând că ceea ce învăța și practica Biserica Romană nu era corect. Așa a luat naștere Reforma Protestantă, care a ajutat la oprirea persecuției înainte de 1798. Matei 24:22

 

Aplicație: Într-un fel, Biblia este ca un puzzle. Prin studiul Bibliei și prin rugăciune, Dumnezeu ne ajută să potrivim piesele acestui puzzle. Astfel descoperim că tot ce spune Dumnezeu este adevărat.