[marți, 19 ianuarie] A patra împărăție

 

 

Chipul din visul lui Nebucadnețar avea gambele de fier și picioarele din lut și fier, reprezentând cea de-a patra împărăție. În prima viziune a lui Daniel, simbolul celei de-a patra împărății era fiara înfricoșătoare cu zece coarne, iar apoi cornul cel mic care vorbea.

 

În a doua viziune a lui Daniel, simbolul celei de-a patra împărății era reprezentat de cornul mic care a apărut după țapul cu patru coarne. Gabriel l-a descris ca pe un rege feroce care își va folosi puterea pentru a distruge poporul lui Dumnezeu.

 

Gabriel nu i-a spus lui Daniel numele celei de-a patra împărății, dar îl putem afla cu ușurință din cele trei simboluri ale sale. L-ai ghicit deja? Este următoarea putere mondială după Grecia. Conform istoriei, știm că aceasta este Roma.

 

În timp ce Gabriel îi explica viziunea lui Daniel, Roma însemna doar câteva sate din Italia centrală, în afara teritoriului babilonian. Însă Roma nu a rămas mică. A crescut treptat, cucerind mai întâi Italia și apoi celelalte națiuni din jurul Mării Mediterane. În cele din urmă, s-a extins în Europa.

 

Roma stăpânea lumea când s-a născut Isus (Luca 2:1-7), iar un guvernator roman a ordonat răstignirea Lui (Luca 23:20-24). Gabriel l-a înștiințat pe Daniel despre aceasta, când a zis că a patra împărăție „se va ridica împotriva Domnului Domnilor”.

 

Timp de sute de ani, Roma a fost o putere păgână. Poporul roman se închina la idoli și îi persecuta pe oamenii lui Dumnezeu.

 

Amintiți-vă că Daniel a văzut zece coarne pe a patra fiară! Ce reprezintă ele? Daniel 7:24

 

Armatele invadatoare au divizat imperiul roman în zece națiuni mai mici, unele puternice, altele slabe (Daniel 2:42). Le putem recunoaște pe majoritatea în Europa de acum. Simbolul lor era reprezentat de picioarele din fier și lut ale chipului visat de Nebucadnețar și de cele zece coarne ale celei de-a patra fiare, din prima viziune a lui Daniel.

 

Aplicație: Chiar dacă Satana a încercat să distrugă poporul lui Dumnezeu prin intermediul Romei, Dumnezeu este mai puternic. Nu se întâmplă nimic fără ca Dumnezeu să știe. Consideri că Dumnezeu cunoaște și viitorul tău?