[marți, 10 noiembrie]

 

 

Afirmația „Ai nevoie să-l cunoști pe celălalt” exprimă în limbajul zilelor noastre ceea ce spunea Hristos în Matei 7:1,2: „Nu judecați ca să nu fiți judecați, căci cu ce judecată judecați, veți fi judecați; și cu ce măsură măsurați, vi se va măsura.”

 

Acesta este un sfat important când este vorba despre disciplină și pedeapsă. Îi putem judeca pe alții numai după faptele lor, din moment ce nu le cunoaștem motivele? Deși ținta cea mai apropiată a pedepsei este schimbarea comportamentului, ținta finală este schimbarea inimilor.

 

Citește următoarele afirmații și încercuiește-o pe cea pe care ai putea să o semnalezi unei persoane de la biserică. Fii pregătit să spui ce măsură ai administra, de ce și cum poate schimba acea pedeapsă inima persoanei respective. – lipsa de la biserică; fumatul; păstrarea zecimii pentru sine; neglijarea familiei; furtul; obiceiul de a bea alcool; obiceiul de a bea cafea; obiceiul de a face cumpărături în Sabat; obiceiul de a asculta muzică nepotrivită; obiceiul de a înjura; obiceiul de a conduce o mașină costisitoare; mândrie sau îngâmfare.

 

Datorită necunoașterii motivelor unei persoane și datorită faptului că prioritățile noastre nu sunt întotdeauna și prioritățile lui Dumnezeu, Pavel are o sugestie legată de modul în care ar trebui să aplicăm disciplina: „Este destul pentru omul acesta pedeapsa care i-a fost dată de cei mai mulți; așa că acum este mai bine să-l iertați și să-l mângâiați, ca să nu fie doborât de prea multă mâhnire. De aceea, vă rog să vă arătați iarăși dragostea față de el” (2 Corinteni 2:6-8).

 

Nu uita că, oricât de rău am crede că este cineva, Hristos a murit pentru acea persoană și ea merită să fie mustrată cu dragoste, nu din răzbunare.