[sâmbătă, 17 octombrie]

 

 

Cel mai mare dușman al prințului Bătălia din vara anului 338 î.Hr., dintre armatele reunite ale Atenei și cele ale Tebei, inaugura cariera de cuceritor a lui Alexandru, un tânăr de 18 ani. De fapt, chiar înainte de această dată, Alexandru dăduse dovadă de mare curaj. La vârsta de 12 ani, l-a însoțit pe tatăl său, regele Filip al Macedoniei, pentru a cumpăra un armăsar negru, numit Bucefal. Regele Filip s-a răzgândit când a văzut comportamentul animalului.

 

– Nu vreau un animal sălbatic și de nestăpânit ca acesta, a spus el.

 

După ce au plecat, regele Filip l-a auzit pe Alexandru spunând:

 

– Pierzi un cal excelent pentru că nimeni nu este suficient de îndemânatic sau curajos pentru a-l supune.

 

– Și chiar crezi că tu te descurci mai bine cu caii decât soldații mei?! a întrebat regele ironic.

 

– Aș putea stăpâni calul acesta mai bine decât alții, a replicat Alexandru.

 

– Atunci fă-o! a izbucnit Filip.

 

Filip s-a grăbit să-l ducă pe Alexandru înapoi în grajdul armăsarului negru. Cu precauție, Alexandru a prins frâul animalului și i-a întors ușor fața spre soare. El observase că armăsarului îi era frică de propria umbră. Animalul s-a calmat când umbra a dispărut. Cu grijă, Alexandru a încălecat. A înghiontit calul, îndemnându-l să pornească și apoi să meargă în galop. Tânărul și armăsarul parcă zburau, purtați pe aripile vântului.

 

Când Alexandru s-a întors, Filip l-a sărutat pe băiat și a strigat:

 

– Acest cal este al tău!

 

După prima victorie, cea din anul 338 î.Hr., Alexandru a obținut rapid multe alte victorii. Timp de cincisprezece ani, el a fost neobosit. A mărșăluit noapte și zi, vară și iarnă, cucerind mii de kilometri. Totuși a existat un dușman pe care nu a putut să-l înfrângă, cel mai de temut adversar – el însuși.

 

Acest prinț chipeș și viteaz s-a dedat băuturii. Deseori, se preta la orgii și beții dezgustătoare. Așa că, într-o zi, s-a îmbolnăvit și a făcut febră mare. În cele din urmă, a murit. Vestea despre moartea lui Alexandru a paralizat de durere întregul imperiu. Nimeni nu putea crede că un astfel de erou a murit la vârsta de treizeci și trei de ani.