[sâmbătă, 22 august]
Importanța cuvântului „dar”
Nu pare prea complicat să schiezi pe apă, mai ales dacă te consideri în formă. Cât de greu poate să fie? își spuse tânărul în sinea lui, când niște fete l-au întrebat dacă știe să schieze pe apă și dacă ar vrea să meargă împreună cu ele.
– Sună grozav, a zis el, pretinzând că știe totul în acest domeniu.
Nu mai schiase niciodată, dar a omis să precizeze acest lucru și a spus în schimb o minciună sfruntată:
– Știu ce trebuie să fac.
Nu putea da vina decât pe el. După ce s-a zvârcolit câteva minute în apă, a reușit în final să iasă la suprafață, și-a îndoit genunchii, a întins brațele și a dat din cap satisfăcut. Desigur, și-a menținut echilibrul pe schiuri și schia – pentru prima dată. Era ușor.
După aproape șase secunde de glorie, timp în care fetele din barcă l-au admirat, băiatul și-a pierdut echilibrul, a căzut, dar nu a dat drumul la sfoară. I-a dat drumul abia după ce i-au căzut pantalonii scurți. Când s-a apropiat barca, a strigat:
– Rămâneți acolo și aruncați-mi un prosop!
Niciun cuvânt. Socotise că știa destul și că era suficientă constituția lui atletică.
La fel și Petru. El era expert în pescuit. (Vezi Luca 5.) Știa că după-amiaza nu putea să prindă pește. Experiența și înțelepciunea lui îi spuneau: „Nu face asta! Oamenii vor crede că ai înnebunit.” Însă cel mai important cuvânt din acest pasaj este unul format din trei litere: DAR – indiciul unui moment hotărâtor. Este un cuvânt care pune ideile în contrast. DAR arată o schimbare neașteptată de direcție. Cuvintele pe care i le spune Petru lui Isus reprezintă momentul hotărâtor când ia decizia să se supună.
„Învățătorule, toată noaptea ne-am trudit și n-am prins nimic; dar, la cuvântul Tău, voi arunca mrejele!” (versetul 5)
„Dar, la cuvântul Tău…” – aceste cuvinte vor marca întotdeauna un moment crucial în viața noastră spirituală.