[sâmbătă, 2 mai]

 

 

Dumnezeu înţelege ambele limbi

 

Ce vrei să spui?

 

Tim avea 13 ani şi cel mai bun prieten al său era… Alina. (Desigur, prietenia lor consta în discuții foarte lungi, uneori şi la telefon, în care vorbeau despre preferințe, idealuri, dar şi inconveniente.)

 

Într-o ocazie, când îi povestea în detaliu ce făcuse în ziua respectivă, Alina avu impresia că Tim ațipise la telefon. Vă puteți imagina cât de mult s-a supărat ea, deşi nu aşa se întâmplase, doar că Tim nu dăduse niciun semn că era pe aceeaşi frecvență cu ea? Dar cum putea el să-i spună că nu simte nevoia să audă cu de-amănuntul tot ce i se întâmplase ei?! Ar fi însemnat să o supere şi mai rău.

 

Cred că ați auzit ideea că bărbații şi femeile, sau băieții şi fetele, vorbesc limbi diferite. Cei care au trecut prin experiența celor doi prieteni, Tim şi Alina, pot să ne confirme faptul că aceasta este o idee destul de reală. Însă creştinii pot adăuga ceva la această idee: Dumnezeu înțelege ambele limbi!

 

Probabil că, din experiență sau nu, toți ştim că stilul băiatului şi stilul fetei de ascultare şi înțelegere, în general de comunicare, sunt diferite. Pentru a comunica eficient, cea mai bună cale este înțelegerea; aceasta înseamnă că trebuie să existe un consens între mesajul transmis, comportamentul celui care transmite mesajul şi emoțiile pe care acesta le manifestă. Nu trebuie pierdut din vedere că celălalt nu reacționează la ceea ce i-am spus eu, ci la ceea ce a înțeles el, la felul în care cuvintele mele îşi găsesc ecoul în el. De aceea trebuie să ținem cont de faptul că orice fată are nevoie ca simțămintele ei să fie confirmate şi acceptate, în timp ce băieții se vor concentra asupra conținutului sau asupra elementelor pe baza a ceea ce se comunică. Cu alte cuvinte, creierul băiatului este proiectat să fie mai analitic, iar al fetei, mai intuitiv, emoțional. Aşa că este necesar ca fiecare să învețe să folosească ambele emisfere cerebrale şi să combine astfel partea logică şi cea emoțională sau să îl cunoască mai bine pe celălalt. Dacă ni se pare greu, Dumnezeu ne poate ajuta să înțelegem persoanele de sex opus! De ce vrea El acest lucru? Pur şi simplu pentru că Îi place când oamenii comunică, şi mai ales atunci când ei se străduiesc să comunice despre El şi despre cât de mult Îi iubeşte.