[sâmbătă, 23 noiembrie]

 

 

Totul se reduce la bani

 

Tim Forneris. El este tipul acela norocos, despre care mulți cred că i s-a demonstrat prostia. Norocos pentru că a prins mingea în a șaizeci și doua lovitură a lui Mark MacGwire, exact în momentul înscrierii unui record, mingea fiind estimată la un milion de dolari. (Pentru cea de-a șaptesprezecea lovitură, mingea respectivă s-a vândut mai târziu pentru trei milioane de dolari.) Prostie întruchipată, pentru că, în loc să o păstreze, Tim i-a înapoiat mingea lui McGwire.

 

Recunoscându-i „gestul onorabil”, revista Time l-a folosit pe Forneris ca un exemplu negativ de gestionare a banilor („Personal Time: Your Money”, Time, 8 februarie 1999). Conform standardelor lumii, el s-a purtat impulsiv și necugetat. La urma urmei, ar fi avut dreptul de a păstra mingea. Şi cui nu i-ar folosi un milion de dolari?

 

Răspunsul lui Forner la acest articol a inclus următoarea declarație: „Viața înseamnă mai mult decât bani… Unele posesii sunt de neprețuit” („Letter”, Time, 22 martie 1999).

 

Banii reprezintă o unitate de măsură în lumea noastră: cât avem determină cine suntem. Totul ține de bani! Oare?

 

Studiul acesta este foarte important. Este important pentru că banii joacă un rol important în viața noastră indiferent dacă o recunoaștem sau nu. De obicei, oamenii tind spre extreme. Pe de o parte, sunt cei care ajung să se închine banului, considerând că cel mai bun lucru pe care îl pot face cu viața lor este să și-o dedice strângerii banilor. Pe de altă parte, sunt cei care susțin că banii sunt un mare rău, o plagă pentru societate, și adoptă o atitudine de complet dezinteres.

 

Dar care este atitudinea potrivită? Cum ar trebui să ne raportăm la bani? Fără bani, ne-ar fi greu să ne descurcăm în lumea în care trăim. Iar banii nu cresc în pom. Biblia are răspunsuri și în această privință. Vom descoperi împreună cum dorește Dumnezeu să ne raportăm la bani.