[sâmbătă, 2 noiembrie]

 

 

Operațiuni secrete

 

A fost odată un artist pe nume Herkomer, care s-a născut în Pădurea Neagră, în Europa. Deși Herkomer era un artist talentat, tatăl său era un simplu cioplitor în lemn. Pe când renumele său creștea, Herkomer s-a mutat în Londra și a continuat să lucreze. Curând, a trimis după tatăl său, ca să se mute împreună cu el. Tatăl era foarte mândru de ceea ce devenise fiul său. Uneori glumea, spunând că talentul fiului fusese moștenit de la el.

 

Bătrânul încerca să creeze obiecte din lut și, deși erau destul de bune, nu se apropiau totuși de calitatea lucrărilor fiului său. Cu toate acestea, tatăl și fiul lucrau împreună și câștigau binișor în Londra și în împrejurimi. Cu timpul, îndemânarea tatălui a scăzut, iar ceea ce lucra nu mai avea aceeași calitate. Uneori, se citea pe chipul lui dezamăgirea față de ce-i ieșea din mână.

 

Pe Herkomer îl durea inima să vadă starea în care ajunsese tatăl său și ar fi vrut să-l ajute. Astfel, atunci când tatăl se ducea la culcare, Herkomer stătea până târziu și începea să facă retușuri. El lucra și corecta defectele, până ce lucrările erau perfecte. Atunci zâmbea știind că, a doua zi, tatăl avea să primească laudele oamenilor pentru lucrările sale. Şi atunci când aceasta, într-adevăr, se întâmpla, tatăl, care nu bănuia nimic, se simțea prețuit și valoros. Herkomer știa că stima de sine și respectul erau tot ce mai avea tatăl său la vârsta aceea și nu dorea să permită ca acestea să-i fie răpite.