[joi, 6 iunie]

 

 

Dumnezeu cunoaște tot ce este legat de tine: numărul firelor de păr de pe cap, ce vei spune astăzi, cum te vei simți mâine, ce te supără cel mai mult și ce te umple de bucurie. Întotdeauna fii încurajat de dorința ta de a fi fără mască, pentru că Dumnezeu pornește de la dorința și alegerea ta, îndrumându-te mai departe. Nu uita promisiunea Sa: „Nu v-a ajuns nicio ispită care să nu fi fost potrivită cu puterea omenească. Şi Dumnezeu, care este credincios, nu va îngădui să fiți ispitiți peste puterile voastre; ci, împreună cu ispita, a pregătit și mijlocul să ieșiți din ea, ca s-o puteți răbda” (1 Corinteni 10:13).

 

În societate, oamenii își asumă diverse roluri. Lucrul acesta nu este neapărat un lucru rău. În funcție de circumstanțele în care te afli, te vei comporta și te vei raporta la cei din jur într-un anumit fel. Modul în care ești acasă nu este potrivit la școală. Există locuri unde se cere un pic de formalism și există locuri unde ne putem simți mai liberi să ne exprimăm. Atenție însă la extreme! Există pericolul de a umbla cu măști chiar și acolo unde nu este nevoie. Iar lucrul acesta poate deveni, cu timpul, un fel de a fi.

 

Pasajul de mai sus poate fi ilustrat cu întâmplări din Biblie care arată că, în anumite contexte, oamenii se poartă și discută diferit decât în altele. De exemplu, când slujitorul lui Avraam s-a dus să o pețească pe Rebeca pentru Isaac, a adoptat o anumită atitudine și a ținut un anumit gen de discurs. Sau, când Avraam a vrut să cumpere o peșteră unde să-și înmormânteze soția, a discutat cu proprietarul hitit într-un anumit fel. Asta nu înseamnă că Avraam nu a fost autentic. A ști cum să vorbești și cum să te comporți, mai ales atunci când te afli în circumstanțe publice, nu este o lipsă de autenticitate, ci o dovadă de înțelepciune. A fi autentic înseamnă a nu te preface față de tine însuți.