[sâmbătă, 30 martie]

 

În timpul Războiului Civil American, un tânăr soldat din Armata Uniunii și-a pierdut atât fratele mai mare, cât și tatăl, în lupta de la Gettysburg. Soldatul s-a hotărât să meargă la Washington D.C. și să obțină o întrevedere cu președintele Lincoln. El dorea să-i ceară acestuia eliberarea din serviciul militar pentru a se putea întoarce la casa părintească și a-și ajuta sora și mama la semănăturile de primăvară.

 

Când a sosit în Washington, s-a dus la Casa Albă. Apropiindu-se de poartă, a cerut să fie primit la președinte. Paznicul de serviciu i-a spus:

 

– Nu poți fi primit la președinte, tinere! Președintele este un om foarte ocupat. Du-te, copile! Du-te înapoi pe front, unde-ți este locul!

 

Atunci, tânărul soldat a plecat foarte descurajat și s-a așezat pe o bancă din parcul vecin. Acolo, s-a apropiat de el un băiețel. Acesta i-a spus:

 

– Soldatule, pari cam nefericit. Ce s-a întâmplat?

 

Soldatul s-a uitat la băiețel și i-a povestit experiența sa amară. I-a spus că tatăl și fratele său mai mare fuseseră uciși în război. I-a explicat că mama și sora lui nu aveau pe nimeni să le ajute la munca pământului.

 

Băiatul l-a ascultat și i-a spus:

 

– Soldatule, eu pot să te ajut.

 

L-a luat de mână și l-a condus înapoi la poarta de la Casa Albă. Se pare că paznicul nu i-a observat, din moment ce nu i-a oprit. Ei au ajuns în fața ușii de la intrare și au pășit înăuntru. După aceea, au trecut pe lângă generali și ofițeri de rang înalt, dar nimeni nu le-a spus nimic. Soldatul nu înțelegea ce se întâmplă. De ce nu-i oprea nimeni?

 

În cele din urmă, au ajuns la Biroul Oval – acolo unde lucrează președintele – și băiețelul nici măcar nu a ciocănit la ușă. Pur și simplu a pășit înăuntru, cu soldatul după el. În capăt, se aflau Abraham Lincoln și secretarul său de stat, uitându-se peste niște planuri de luptă întinse pe birou.

 

Președintele s-a uitat la soldat, apoi la băiețel, cu un zâmbet.

 

– Bună ziua, Tad. Mi-l prezinți și mie pe prietenul tău?

 

Tad Lincoln, fiul președintelui, i-a spus: – Tată, soldatul acesta are nevoie să vorbească cu tine.

 

Soldatul și-a susținut cauza înaintea preșe dintelui Lincoln și, chiar pe loc, a primit eliberarea de pe front, pe care o dorea.

 

Din More Jot Illustrations for Youth Talks, de Wayne Rice