[Sâmbătă, 23 martie]

 

 

Diferența de unu

 

Unul răstoarnă situația. După ani de slujire în Africa de Sud, renumitul misionar Robert Moffat s-a întors în Scoția pentru a recruta ajutoare. Când a sosit la biserică, a fost dezamăgit să constate că acolo se afla un grup destul de redus de oameni care urmau să-l asculte. Cel mai mult îl îngrijora faptul că erau numai femei. Acestea nu ar fi putut pleca în lucrarea misionară fără soții şi copiii lor. El spera să se adreseze unor bărbați. Chiar şi textul ales pentru predică era: „Oamenilor, către voi strig şi spre fiii oamenilor se îndreaptă glasul meu” (Proverbele 8:4). Cel mai în spate, la corul bisericii, se afla un băiețel, care pompa aer în tuburile orgii. Era prea tinerel să ajungă misionar în Africa, însă asculta cu adânc interes. Între timp, Moffat a predicat cu inima plină de frustrare, ştiind că nimeni din public nu l-ar fi putut urma în Africa.

 

Însă misterioase sunt căile lui Dumnezeu. Ani mai târziu, micul băiat care pompase la orgă, în timpul serviciului divin condus de Moffat, a plecat să păstorească triburile din zona albă a Africii. Numele său era David Livingstone. Datorită lui David, milioane de oameni Îl cunosc astăzi pe Isus.

 

Unul ar fi putut răsturna situația

 

O baroneasă creştină locuia în podişurile din Nairobi, Kenya. Fiind foarte bogată, era înconjurată de mulți slujitori. Unul dintre ei era un băiat care făcea drumuri pentru a-i rezolva unele probleme. Într-o zi, băiatul a venit la baroneasă şi i-a spus că nu mai doreşte să lucreze pentru ea, apoi i-a solicitat o scrisoare de recomandare. Baroneasa a rămas, evident, surprinsă. Îl plătea bine pe băiat. Îi oferea o locuință confortabilă. Chiar îl simpatiza. De aceea s-a hotărât să-i crească salariul pentru a-l face să rămână. Dar băiatul a răspuns că nu pleca din pricina banilor. I-a spus că se angajase la ea, în urmă cu trei luni, ca să observe cum trăieşte un creştin. Acum era doritor să lucreze pentru un musulman, ca să-l observe şi pe acesta. După încă trei luni, urma să decidă ce dorea să devină: creştin sau musulman. Baroneasa a fost tulburată. A început să se gândească la toate lucrurile pe care le-ar fi făcut altfel în ultimele trei luni, dacă ar fi ştiut că este atât de atent studiată. Nu a putut decât să exclame: „De ce nu mi-ai spus de la început?”