[Sâmbătă] 16 Februarie

 

 

Clubul STOP La începutul fiecărui an, elevii din Liceul Chapin, din Chapin, Carolina de Sud, S.U.A, realizează un grafic al grupurilor şi bisericuțelor din campusul lor. „Urmărim graficele şi observăm că (diferitele grupuri) tind să îşi păstreze componența, spune Danielle Major, consilier al clubului STOP – Students Together Overcoming Prejudice. „Noi desfacem structurile. Elevii noştri se întreabă: Ce putem face anul acesta pentru a-i ajuta pe aceia să interacționeze cu ceilalți?”

 

Rezultatul: Ziua Unității, adunare anuală ce cuprinde ateliere pro-diversitate şi un concurs. Deşi Ziua Unității este un eveniment izolat, organizatorii constată efectele sale pe toată durata anului.

 

„Eu m-am alăturat clubului STOP pentru că nu am idei preconcepute şi doresc să-i încurajez şi pe alții să fie la fel”, spune Caroline Nelson, elevă în vârstă de 16 ani. După trei ani, ea a simțit schimbările la liceul din orăşelul ei, liceu în care cei mai mulți elevi erau albi.

 

„Uneori aud cum unii îi înjosesc pe alții, însă acum se găseşte câte cineva care să iasă în apărarea celor disprețuiți”, spune Caroline. „Oamenii iau mai des atitudine pentru ceea ce consideră a fi corect.”

 

„Şi nici nu fac caz din asta”, adaugă Terrell Boyd, tot în vârstă de 16 ani, membră a STOP de un an de zile. „Însă ei le atrag atenția că este ofensator, că se simt ofensați atât ei, cât şi persoana căreia îi sunt adresate jignirile.”

 

Mix It Up a fost lansat toamna, un program care îi invită pe elevi să-şi schimbe locurile la cantină pentru o zi, îndepărtând barierele sociale, rasiale şi de alt fel, existente în şcoală.

 

Pe 21 noiembrie 2002, peste 200 000 de elevi din peste 3 000 de şcoli au luat parte la Ziua Mix It Up.

 

Liceul Chapin a fost una dintre cele 3 000 de instituții. Pe lângă atelierele prodiversitate de dimineață, Ziua Unității a cuprins într-un an şi programul Mix It Up pentru pauza de prânz. La intrarea în cantină, elevilor li s-au împărțit veste de salvare în culori diferite, apoi li s-a cerut să se aşeze alături de colegii cu vestă de aceeaşi culoare. Motto-ul cantinei, pe măsură, a fost: „Atâtea culori, o singură savoare.”

 

Adaptare de Brian Willoughby, „Unity Day: Mixing It Up in South Carolina”. Pentru mai multe informații, vezi http://www.tolerance.org