[luni, 24 octombrie]

SECȚIUNEA III


Atunci când sunteți pe rețele sociale sau căutați pe internet, interesele, aprecierile și gusturile voastre sunt monitorizate și analizate. Companiile de publicitate se concentrează asupra produselor care răspund cel mai bine comportamentului vostru.

Oricât de inteligente au ajuns să fie motoarele de căutare prin care ni se studiază preferințele, cunoștințele lor despre noi sunt primitive în comparație cu modul extrem de sofisticat prin care demonii ne urmăresc interesele și gusturile. Satana „notează păcatele pe care fiecare om este înclinat să le comită, apoi are grijă ca acestuia să nu-i lipsească oportunitățile de a-și satisface dorințele” („Tragedia veacurilor”, p. 571).

El ne studiază gustul muzical și ne oferă o muzică ce ne slăbește înclinația spre ce este drept. Când tinerii se adună laolaltă, ei folosesc muzica adesea ca pe un mijloc de relaționare. Ei pot să asculte aceeași muzică sau se pot aduna în jurul unei chitare sau al unui pian. Ori pot pur și simplu să vorbească despre artiștii și cântecele preferate. Satana caută să introducă în mediul tinerilor creștini muzica preferată de el.

Spiritul Profeției dă la o parte cortina, astfel încât să putem observa lupta adevărată, dar invizibilă, ce se duce pentru mintea noastră: „Îngerii planează asupra acestor locuri de întâlnire. Tinerii sunt adunați aici; se aude muzică vocală și instrumentală. Cei care sunt adunați aici sunt creștini” („Mărturii pentru biserică”, vol. 1, p. 481).

Îngerii buni și cei răi au multe cunoștințe despre muzică. Muzica ce îi atrage pe îngerii răi este respingătoare pentru cei buni. Reciproca este la fel de valabilă. Prin selecția muzicală pe care o facem, invităm ori prezența îngerilor buni, ori pe cea a demonilor.

Observați efectul nevăzut al muzicii: „Dar ce se aude? Este un cântec, o melodie ușuratică, potrivită pentru o sală de dans. Iată-i pe îngerii cei curați și sfinți cum își strâng lumina tot mai mult în jurul lor, iar întunericul îi cuprinde pe cei din încăpere” (Idem).

Îngerii lui Dumnezeu au fost trimiși să aducă fericire acestor tineri. Dar misiunea lor este abandonată. „Îngerii părăsesc scena. Pe fețele lor se vede tristețea. Iată-i, plâng!” Iar scena aceasta nu este un caz izolat. „Am văzut scena aceasta repetată de mai multe ori în rândurile păzitorilor Sabatului” (Idem).

Însă nu doar muzica îi îndepărtează pe îngerii buni, ci și cuvintele lor: „Tinerii se adună să cânte și, deși susțin că sunt creștini, adeseori Îl dezonorează pe Dumnezeu și își fac de rușine credința prin conversațiile lor frivole și prin muzica pe care o aleg” (Idem). Muzica frivolă se potrivește cu o conversație frivolă? Dar ce este o conversație frivolă? „Ceea ce discută ei este legat de modă, de nu știu ce bonetă sau rochie, de ce a spus un anumit tânăr sau o anumită tânără sau de diferitele distracții pe care le pun la cale” (Idem, p. 480).

Să reținem ce tip de muzică nu le este pe plac tinerilor așa-ziși creștini: „Muzica sacră nu se potrivește gustului lor” (Idem, p. 481). De ce? Viziunea evidențiază problema de la rădăcină. „Am fost îndrumată către învățăturile clare ale Cuvântului lui Dumnezeu, care au fost trecute cu vederea” (Idem).

Câteodată, șoferii au atenția slăbită și nu văd indicatoarele de marcaj pentru limita de viteză, sau pentru condițiile speciale ale drumului ce necesită atenție. Acest lucru poate duce la amenzi și accidente. În legislație, ignoranța nu este acceptată ca scuză.

Dar cu cât mai important este pentru noi să observăm învățătura pe care Dumnezeu a trecut-o în Cuvântul Său! La judecată, nu vom putea să ne ascundem în spatele ignoranței. „La ziua judecății, toate aceste cuvinte inspirate îi vor condamna pe cei care nu le-au acordat atenție” (Idem).

Care sunt învățăturile limpezi și clare ale Cuvântului lui Dumnezeu despre muzică? Le-am acordat oare atenție? (Vezi întrebările de reflecție pentru Secțiunea III.)

ÎNTREBĂRI DE REFLECȚIE

SECȚIUNEA I

  1. Citiți Proverbele 16:25. Explicați de ce nu este întotdeauna sigur să facem alegeri bazate exclusiv pe ceea ce ne place și ceea ce nu ne place (adică pe gust).________________________________________

  1. Să presupunem că planificați muzica pentru o întâlnire de tineret. Ar trebui să alegeți un stil de muzică popular, care place majorității oamenilor, sau ar trebui să alegeți o muzică pe placul lui Dumnezeu?____

Scopul muzicii din serviciile de închinare este să mulțumească oamenii sau să-I aducă slavă lui Dumnezeu?

SECȚIUNEA II

  1. Ce este muzica frivolă?________________________________________________________
    Dați câteva exemple de muzică frivolă._____________________________________________
  2. În ce mod poate să fie muzica asemenea unui drog stimulator artificial? __________________
  3. Folosește Satana muzica în planurile lui ca să ne rănească? În ce fel?_____________________
  4. „Satana vrea să-l facă pe tânăr captivul său” prin muzica în tendințe. Cum ar trebui să răspundeți dacă cineva subliniază faptul că Satana v-a făcut captivi prin intermediul muzicii? 2 Timotei 2:22-26

SECȚIUNEA III

  1. Ce fel de muzică va atrage îngerii sfinți? ___________________________________________
    Ce fel de muzică atrage demonii?_________________________________________________
  2. Ce principii (poate neobservate) din aceste pasaje biblice se aplică modului cum alegem muzica?
    1 Petru 1:13–16____________________________________________________________________________
    Tit 2:11–14_______________________________________________________________________________
    1 Petru 5:8______________________________________________________________________________
    1 Petru 4:7_______________________________________________________________________________
    2 Corinteni 6:16–18________________________________________________________________________
    1 Ioan 2:15–17____________________________________________________________________________
    Studiu suplimentar: Solii pentru tineret, pp. 291–296