Vești misionare – 3 octombrie 2020

Un ajutor dat… unui preot

Gabriel Golea

Era un preot român care se înscrisese pentru un doctorat în teologie la Universitatea Strasbourg din Franța, dar comisia doctorală decisese că, mai întâi, trebuie să repete un an de studii universitare. A venit la mine cu o problemă:
– Ai putea să îi convingi pe membrii comisiei că am un loc de muncă bun și un nivel de educație bun ca să-mi pot începe studiile doctorale? m-a întrebat el.
Eu eram în anul doi la doctorat și între noi se legase o prietenie când ne-am dat seama că amândoi eram din România.
– Crezi în Dumnezeu? l-am întrebat eu, zâmbind.
A rămas blocat.
– Sigur că da. Cred, a răspuns el.
– Crezi în puterea rugăciunii? am continuat eu.
– Cred că Dumnezeu poate face minuni, a răspuns el.
– Eu nu vorbesc despre un ritual sau vreun ceremonial religios, am adăugat eu. Dumnezeu ne răspunde la cereri dacă ne rugăm direct Lui.
Câteva zile mai târziu, l-am invitat pe preot să se roage cu mine. I-am spus că, înainte să ne ducem în fața profesorilor, trebuie să facem din această problemă un subiect de rugăciune. El a fost de acord.
Am decis să nu încerc să îi conving pe profesori să schimbe regulile pentru preot, ci doar să le arăt că sistemul de educație românesc îndeplinea standardele lor. M-am întâlnit cu fiecare dintre cei șapte profesori din comisie. Fiecare a promis să revizuiască situația prietenului meu la următoarea comisie. Profesorii au decis să testeze cunoștințele preotului într-un interviu special și l-au acceptat în programul de doctorat. I-am mulțumit lui Dumnezeu pentru această minune.

În următorii doi ani, prietenia noastră a devenit mai strânsă. Preotul venea deseori acasă la mine pentru a discuta, a mânca și pentru a se închina cu familia mea. Dar, în cel de-al treilea an, m-a anunțat că va abandona programul de doctorat.
– Am un nou loc de muncă, mi-a spus. Am fost ales secretar de stat pe probleme religioase în România.
Devenise un oficial de frunte în Guvernul României. Nu poți ști niciodată cât de mare influență au cuvintelor și faptele tale.
Când au aflat că un preot avea să ocupe această poziție, unii adventiști români s-au temut că se vor impune restricții asupra libertății religioase care îi vor viza în special pe membrii bisericilor mai mici, precum Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea. Dar nu s-a întâmplat nimic de felul acesta. De fapt, preotul devenit ministru era foarte corect și obiectiv cu toți oamenii, indiferent de crezul lor religios.
După ce și-a luat în primire slujba, i-am cerut în glumă să-l vizitez la birou pentru a face o poză cu el. I-am spus că vreau să le arăt copiilor că eu cunosc un om important. A râs și a spus că pot veni oricând doresc.
Am rămas prieteni până în ziua de azi.

Gabriel Golea este secretarul executiv al Uniunii Franco-Belgiene, cu sediul în Paris, Franța.