Vești misionare – 22 august 2020

O tratație-surpriză în Sudan

de Glenn Mitchell

Viața în Sudan era o mare provocare pentru un cuplu de adventiști care lucra pentru ADRA. Ziua, temperatura de acolo depășește 39-42 ˚C, din mai până în septembrie.
„Pentru mine și pentru soția mea, Suzanne, o băutură rece era o tratație specială după o zi de muncă.

Într-o zi, câd ne-am întors acasă, am urmat-o pe Suzanne în bucătărie și m-am cocoțat pe dulap ca să mai stăm de vorbă, în timp ce ea pregătea masa. În timp ce stăteam acolo legănându-mi picioarele ca un copil, Suzanne m-a întrebat ce voiam să beau.
– Ce avem? am întrebat.
Punându-și mâinile în șold, m-a informat cu o voce pretențioasă:
– Avem Fanta de portocale, băutură de ghimbir și Sprite.
– Hmmm, eu vreau Squirt, am spus, referindu-mă la băutura mea răcoritoare preferată, pe care nu o mai văzusem de când plecasem de-acasă, din Statele Unite.
– Nu am Squirt, mi-a spus Suzanne, menținând același ton oficial.
Am sărit de pe blatul bucătăriei, m-am aruncat pe podea și, ca un copil, am început să mă rostogolesc și să mă agit ca într-un acces de furie infantil. Dând din picioare și strângând din pumn, am cerut băutura dorită:
– Vreau Squirt! Vreau Squirt! am strigat.
Nu a folosit la nimic, bineînțeles. Nu exista Squirt. Am început să râdem amândoi, din ce în ce mai tare, amuzați la culme de felul în care ne prosteam ca niște copii. Momente ca acestea făceau ca zilele grele să fie mai ușor de suportat.
Două ore mai târziu, o prietenă a oprit mașina în fața casei noastre. Lucra cu Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională din capitala Sudanului, Khatoum, și era și legătura noastră oficială pentru câteva proiecte ADRA finanțate de această agenție (USAID). Ea ne permisese să primim poșta pe adresa ei oficială și în această zi ne aducea o cutie cu mult-așteptatele produse pentru îngrijirea părului trimise pentru noi din Statele Unite. Am rupt imediat cutia, ca să o deschid, știind că prietenii noștri din America puseseră în pachet și o pungă cu stafide învelite în ciocolată pentru această prietenă. Așa cum ne așteptam, punga cu stafide era chiar deasupra. Sub stafide se aflau două sticle de balsam pentru păr. Dar… ia așteaptă puțin! Se pare că mai este ceva în pachet. Îndepărtând hârtia de împachetat, am găsit, în toată splendoarea ei verde, o sticlă de Squirt!
Nu cerusem niciodată această băutură răcoritoare nimănui din Statele Unite. Dar în acea zi caniculară, în Sudan, Dumnezeu ne-a oferit o tratație specială. Cu câteva săptămâni înainte ca eu să-i cer lui Suzanne dorita răcoritoare, sticla era deja pe drum spre Khartoum. Dumnezeu ține seama chiar și de cele mai mici detalii din viața noastră și Îi face plăcere să ni le ofere. „A da înseamnă a trăi” (Hristos, Lumina lumii, p. 623). Dumnezeu ne promite: „Cei ce caută pe Domnul nu duc lipsă de niciun bine” (Psalmii 34:10). Când Dumnezeu m-a văzut făcând mofturi și alintându-mă ca un copil, probabil că a zâmbit și a spus: „Stai să vezi ce ți-am pregătit deja!”