Vești misionare – 18 iulie 2020

https://youtu.be/_vK6tQ-YcMw

 

O familie din Filipine este transformată

de Steven Dragoo

Un evanghelist cu literatură trecea, singuratic, pe străzile prăfuite și încinse ale orașului Butuan, din Filipine. Trudise toată ziua, însă fără niciun rezultat. Aceasta era singura lui sursă de venit, așa că era cam descurajat. Dar a decis să mai bată la o ușă, doar la una. S-a apropiat, s-a rugat și a ciocănit hotărât.
I-a deschis o femeie slăbuță, cu o privire ageră, care l-a salutat cu un zâmbet pe bărbatul obosit din fața ei. El i-a expus mesajul ceresc, iar ea a putut să-i vadă sinceritatea în ochi și să i-o audă în inflexiunile vocii. A fost ca și când Duhul Sfânt Însuși îi vorbea femeii.

Ea era creștină, dar își risipise anii fără niciun interes profund în a-L urma pe Hristos. Când situația financiară a familiei ei devenise gravă, femeia începuse să dorească tot mai mult să-L cunoască pe Isus. Dar buzunarele îi erau întotdeauna goale. Avea zece copii și încă unul era pe drum.
Cum ar fi putut să-și permită să cumpere cartea evanghelistului cu literatură, pe care știa că ar trebui să o citească și apoi să o transmită mai departe? Cartea se numea Tragedia veacurilor, scrisă de Ellen White.
Fără ezitare, a cumpărat cartea, în ciuda resurselor insuficiente pe care le avea.
Mai bine de cincizeci de ani au trecut din ziua aceea, dar roadele acelei singure cărți încă se văd. Femeia, Epefania Ty, și-a condus absolut toți copiii la Hristos. Ea credea fără nicio umbră de îndoială că, așa cum scrie Ellen White în Mărturii pentru biserică vol. 6, pagina 429, „lucrarea noastră pentru Hristos trebuie să înceapă în familie, în cămin. … Nu există niciun alt câmp misionar mai important decât acesta.”
Unul dintre fiii ei, Florente Ty, a devenit pastor și acum este președintele Editurii Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din Manila. Alții au deveni diaconi, prezbiteri, diaconese și profesori/profesoare în bisericile și în școlile adventiste. Aproape toți au frecventat Mountain View College și fiecare, când a absolvit, l-a ajutat pe următorul să meargă la același colegiu.
O cunosc pe femeia aceasta ca „Mama”. Sunt căsătorit cu una dintre fiicele ei, Dorca, profesoară în școli adventiste de când se știe.
Mama a suferit un accident vascular înainte de a o cunoaște eu. Era mută, oarbă și țintuită la pat. S-a străduit din toate puterile să vorbească puțin cu mine la prima noastră întâlnire, dar nu a reușit. Însă lucrul acesta chiar nu contează. Deja vorbise inimii mele de numeroase ori pentru că răspunsese chemării Duhului Sfânt cu mulți ani în urmă. Mama a murit în august 2013, la vârsta de 89 de ani.
Zeci de oameni au venit la Hristos datorită unui singur evanghelist cu literatură, printr-o singură carte și printr-o femeie receptivă la apelurile Duhului Sfânt.
În „ziua aceea”, o voi vedea din nou pe Mama.

Steven Dragoo este lucrător biblic și evanghelist în Christiansburg, Virginia.