Vești misionare – 11 iulie 2020

Reînviorarea unei biserici din Ohio

de Andrew McChesney

Economistul Vince Waln acordă Duhului Sfânt și unei orgi cu tuburi tot creditul pentru transformarea unei biserici de 15 membri aflate în declin într-o comunitate vibrantă, având în jur de 85 de membri, în numai trei ani, în statul Ohio din SUA.
Minunile au început când Vince a predicat la diferite biserici mici, inclusiv la biserica adventistă de ziua a șaptea din Hamilton, unde participase pe când era copil. „Numărul celor prezenți scăzuse cu adevărat dramatic”, a spus Vince. „Nu era nimeni care să cânte la pian. Soția mea a cântat un solo având acompaniamentul de pian pus de pe un CD.”
Într-o seară, soția lui, Darla, s-a întors de la o serată organizată pentru o viitoare mireasă la biserica din Hamilton și a anunțat că pastorul bisericii de acolo urma să plece.
– Ai putea fi tu pastorul lor, a spus ea în glumă.
În următoarele două săptămâni, lui Vince nu i-a ieșit din minte biserica aceea. Se trezea noaptea răsunându-i în urechi cuvintele soției lui: „Ai putea fi tu pastorul.”
În cele din urmă, Vince s-a oferit voluntar să ajute biserica din Hamilton timp de șase luni. Imediat după aceasta a aflat de la cei șase membri ai comitetului de acolo că aceștia se rugaseră mult ca el să le fie pastor laic.
„Acele rugăciuni fuseseră înălțate în timpul celor două săptămâni când eu mă trezeam noaptea plin de frământări”, a spus Vince. „Cu siguranță că a fost lucrarea Duhului Sfânt.”
În noul său rol, Vince a invitat un pianist profesionist aflat la pensie, Jerry Taylor, ca să ajute cu partea muzicală. Într-o zi, Jerry l-a sunat entuziasmat pe Vince ca să-i spună că un centru de lux pentru seniori, din Cincinnati, vindea o orgă cu tuburi pentru 75 000 de dolari.
– Nu ne putem permite atât de mult, a spus Vince. Chiar și 5 000 de dolari ar fi prea mult.
– Hai să mergem totuși să ne uităm la ea, a spus Jerry.
Capelanul centrului de seniori a fost încântat să audă despre biserica din Hamilton. S-a scuzat pentru o clipă și apoi, când a revenit, a spus:
– Am vorbit cu directorul chiar acum. Am tot căutat o biserică să-i donăm această orgă cu tuburi. Singura noastră cerință este să deschideți ușile pentru membrii centrului nostru.
Biserica din Hamilton a primit orga gratis.

Și minunile au continuat. Lucrători din construcții au remodelat, pe cheltuiala lor, sala de cult pentru ca orga să-și aibă locul ei potrivit. Apoi au fost ingineri care au ajutat biserica, a cărei susă de apă era nepotabilă, să se lege la rețeaua de apă curentă a orașului. Creștini din mai multe denominațiuni s-au alăturat noului cor al bisericii.
A urmat un moment cutremurător, când două femei au intrat în biserică într-un Sabat de dimineață și au anunțat că doresc să țină Sabatul biblic, după ce studiaseră Biblia. Mai târziu, o femeie și soțul ei au fost botezați.
„Se pare că orga cu tuburi a fost principalul instrumet pe care l-a folosit Dumnezeu ca să atragă oamenii la biserică”, a spus Vince, care acum are 65 de ani. „Noi doar îi atragem pe oameni. Duhul Sfânt este Cel care îi face să rămână.”