Vești misionare – 5 octombrie 2019

Atacat cu acid sulfuric

Andrew McChesney, Adventist Mission

Banza Mwela, pastorul unei biserici duminicale din Republica Democrată Congo, a fost pe moarte atunci când, în ziua în care s-a botezat în Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, soția și fiul său i-au ars corpul cu acid sulfuric.
Dar Banza, cu fața desfigurată pentru totdeauna, s-a agățat cu disperare de viață, iar astăzi slujește ca pastor adventist, fiind el însuși o mărturie puternică și conducând o mulțime de oameni la Hristos.
„Îl laud pe Domnul pentru că aparțin familiei Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea și pentru că Diavolul a fost înfrânt”, declară Banza.
Totul a început în octombrie 2013, când Banza a participat la o evanghelizare în orașul Lisaki, situat în sud-vestul țării. Doritor să afle mai multe despre doctrinele Bisericii Adventiste, s-a înscris la niște cursuri la Universitatea „Philip Lemon”.
În ziua botezului, Banza s-a întors acasă, cântând cu bucurie un imn despre puterea lui Isus. Când a intrat în casă, fiul său, adult, i-a aruncat o găleată de acid sulfuric pe față și pe corp. Orbit și chinuit de arsuri, Banza a început să strige de durere și s-a prăbușit pe podea.
„Soția și fiul lui Banza erau furioși pentru că părăsise biserica și au complotat acest atac, sperând că va muri pe loc”, a povestit Robert S. Muhune, președintele Misiunii Uniunea Congo de Est. „Dar, din fericire, s-a petrecut o minune, omul nu a murit.”
Vecinii au auzit strigătele lui Banza și l-au dus de urgență la spital.
Doctorii nu știau dacă va supraviețui. Pierduse un ochi și pielea era arsă pe o mare parte a corpului. A petrecut săptămâni întregi în secția de terapie intensivă, iar procedurile de aplicare a grefelor și alte aspecte ce țin de chirurgia plastică se continuă chiar și acum. Biserica Adventistă mondială a ajutat la acoperirea sumelor pentru aceste operații foarte costisitoare.
Soția și fiul lui Banza au dispărut în urma atacului, ascunzându-se.

Abandonat de familie, Banza încă se luptă cu durerile, dar petrece mai puțin timp pe patul de spital. El își împărtășește experiența într‑un mod activ în biserici și în cadrul diverselor întâlniri. Pasajul său preferat din Biblie se găsește în Isaia 43:1-3, și Banza citește aceste versete ori de câte ori își povestește experiența: Acum, aşa vorbeşte Domnul, care te-a făcut, Iacove, şi Cel ce te-a întocmit, Israele: „Nu te teme de nimic, căci Eu te izbăvesc, te chem pe nume: eşti al Meu. Dacă vei trece prin ape, Eu voi fi cu tine şi râurile nu te vor îneca; dacă vei merge prin foc, nu te va arde şi flacăra nu te va aprinde. Căci Eu sunt Domnul, Dumnezeul tău, Sfântul lui Israel, Mântuitorul tău! Eu dau Egiptul ca preţ pentru răscumpărarea ta, Etiopia şi Saba în locul tău.
 
Urmărește devoționalul video, Biblia audio, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse