Vești misionare – 14 septembrie 2019

Televizorul îi atrage pe oameni

Coralie Schofield

Crescând în Noua Zeelandă, Coralie Schofield a fost avertizată de când era copil cu privire la potențialele pericole ale televizorului și sfătuită să nu aibă de a face cu așa ceva.
Astăzi ea este surprinsă – chiar copleșită de bucurie – văzând oameni care inundă bisericile adventiste de pe tot cuprinsul țării datorită televiziunii.
„Este o experiență care efectiv te smerește ca nimic altceva. Este doar televiziune”, declară Coralie care este privilegiată să fie soția lui Neale Schofield, manager al postului Hope Channal din Noua Zeelandă, post afiliat canalului internațional de televiziune al Bisericii Adventiste.
„Îmi amintesc de vremea când eram mică; am fost crescută în biserică și știu că timpul petrecut în fața televizorului era foarte atent monitorizat”, spune Coralie, care este responsabilă cu corespondența pentru Hope Channal. „Acum însă, opțiunile s-au înmulțit. Avem un post de televiziune adventist unde Evanghelia este predicată 24 de ore, 7 zile pe săptămână. Se poate să iei prea mult dintr-un lucru bun?”
Telespectatorii îi abordează pe Coralie și pe soțul ei în cadrul programelor de închinare din diferite locuri din Noua Zeelandă. Într-o biserică, un cuplu vârstnic le-a spus cum o fată a dat de Hope Channal în timp ce schimba canalele. Nu a durat mult până a început să urmărească programele în mod regulat; le-a spus și părinților despre acest post și, în curând, întreaga familie urmărea Hope Channal.
„Acum toți patru sunt botezați”, spune Coralie.
La o altă biserică, a aflat despre o femeie care a intrat efectiv în biserică într-un Sabat pentru a cere studii biblice. Când pastorul a ajuns acasă la ea a găsit 11 femei care așteptau să studieze Biblia. Femeia care-l invitase își chemase încă 10 prietene. Jumătate dintre ele sunt acum botezate.
Hope Channal a început difuzarea gratuită în Noua Zeelandă, în 2016, cu ajutorul darurilor strânse în Sabatul al treisprezecelea. Astăzi are o audiență de 200 000 de telespectatori, care reprezintă 5% din populația țării, conform unui studiu făcut de compania Nielsen. Biserica Adventistă are aproximativ 12 000 de membri în Noua Zeelandă, o țară cu o societate deosebit de secularizată, la care biserica a ajuns cu greu.
Telespectatorii apar în locuri surprinzătoare. În timpul unui zbor intern, Neale Schofield lucra ceva pe laptopul său când un alt pasager a văzut sigla Hope Channal de pe ecranul lui.
„Lucrați pentru Hope Channal?” l-a întrebat străinul. Apoi s-a prezentat ca fiind pastorul unei alte confesiuni creștine din Auckland și i-a spus că fetele lui de 15 și 18 ani nu urmăreau vreun alt post de televiziune, în afară de Hope Channal.
Ca o altă surpriză, mulți părinți vin la cele 16 școli ale Bisericii Adventiste din Noua Zeelandă unde vor să-și înscrie copiii datorită postului Hope Channal TV.
„Ei știu că Hope Channal este un canal adventist și vor ca și copiii lor să aibă valorile promovate aici”, a spus Coralie.
Coralie este în mod special impresionată de mama a trei fetițe care, trei săptămâni la rând, s-a învârtit în jurul Bisericii Adventiste în diminețile de Sabat înainte de a-și face curaj să intre. Când, în cele din urmă, a intrat, a avut parte de o primire foarte călduroasă, iar după câteva luni a fost botezată.
Nu demult a fost diagnosticată cu un cancer în fază terminală.
„Este un lucru tragic”, declară Coralie. „Dar putem vedea cum Dumnezeu a condus-o într-un loc unde ea și fetițele ei pot primi ajutor.”
Vocea lui Coralie tremura de emoție în timp ce relata despre această doamnă bolnavă și despre alți oameni care au intrat într-o biserică adventistă în urma lucrării făcute prin Hope Channal. Nimeni nu știe cu exactitate cât de mulți sunt acești oameni.
„Gândul că fac parte din această lucrare mă smerește foarte mult, când îi văd pe acești oameni și bucuria deplină de pe fețele lor”, spune Coralie. „Este ca și când ar fi venit acasă.”