Vești misionare – 20 iulie 2019

Un sat transformat de mușcătura unui șarpe

Wilson Measapogu

Sundar Rao, un fermier în vârstă de 27 de ani a fost intrigat de un bărbat alb apărut în satul său indian, care a început să citească în zilele de sâmbătă dintr-o carte neagră despre un Dumnezeu creator.
Sundar se simțea atras de povestirile biblice pe care misionarul american Theodore R. Flaiz le spunea și s-a hotărât să-L urmeze pe Dumnezeul acestuia. Șeful lui Sundar a fost foarte supărat când omul lui nu a venit la câmp în primul Sabat. Supărarea lui a crescut văzând că Sundar nu mai vine sâmbăta la lucru.
Acasă, Sundar a stârnit mânia rudelor prin refuzul de a mai participa la sărbătorile religioase ale familiei, inclusiv la cultul lui Naga, zeul-șarpe.
După un timp, de dragul păcii, Sundar și-a construit o casă dincolo de râul care marca granița satului. Apoi, s-a căsătorit și a avut o fetiță.

Într-o zi, chiar când a împlinit 29 de ani, șeful lui l-a chemat să lucreze sâmbăta. „După ce termini cu închinarea, să vii să numeri baloturile de fân.”
Sundar a refuzat hotărât. A ajuns la câmp după apus, dar înainte ca întunericul să se aștearnă în totalitate. Cu ajutorul câtorva prieteni a reușit să numere baloturile. Observând un balot rătăcit oarecum de restul, l-a lovit cu piciorul pentru a-l apropia de un balot mai mare. Într‑o fracțiune de secundă, o cobră tânără a sărit din balot, l-a mușcat de picior și a fugit.
O intervenție medicală era imposibilă și Sundar știa că va muri în curând. Sătenii erau siguri că era o pedeapsă de la zeu. „Naga este foarte mânios pe tine”, i-a spus unul. „Ai pățit asta pentru că i-ai sfidat pe toți zeii satului”, a spus altul.
Sundar a început să transpire. Membrii familiei lui, cândva înstrăinați, s-au adunat în jurul lui plângând. Întregul sat aștepta să vadă cum va închide ochii pentru totdeauna. Și totuși… A trecut o oră, au trecut două și nu s-a întâmplat nimic. A fost chemat un specialist în mușcături de șarpe să-i verifice rana. Acesta a fost uimit. El a spus că șarpele a mușcat doar cu partea din afară a gurii, dar nu și cu dinții veninoși, apoi a fugit speriat, fără să încerce să-l muște a doua oară. A doua zi, sătenii au fost uimiți să-l vadă pe Sundar sănătos și fericit.
„Dumnezeu omului alb l-a salvat de mușcătura șarpelui”, au zis ei.
Din acea zi a anului 1957, mulți săteni i s-au alăturat lui Sundar în păzirea Sabatului. La cinci ani după acea mușcătură de șarpe, Sundar m-a avut pe mine.
Astăzi, Gudem Madhavaram este un sat adventist. De aici provin 40 de pastori și lucrători biblici, precum și mulți profesori și misionari medicali. În zilele de sâmbătă, întregul sat încetează lucrul pentru a I se închina Dumnezeului creator. Aceasta este puterea lui Dumnezeu, care a transformat mușcătura unui șarpe într-o binecuvântare.

Wilson Measapogu este secretar executiv al Diviziunii Asia de Sud, al cărei teritoriu cuprinde și India. Tatăl lui a murit în august 2017, la vârsta de 77 de ani.