Vești misionare – 22 iunie 2019

Îl laud pe Dumnezeu în ciuda bolii

Maria Samo

Maria Samo este infectată cu virusul HIV, dar asta nu o oprește să-L laude pe Dumnezeu.
S-a născut într-o familie adventistă din satul Nicuadala, Mozambic, iar la vârsta de șapte ani s-a botezat. Pentru că în satul ei nu exista liceu, s-a mutat la Quilimane, un oraș aflat în sud, la 30 de minute cu mașina. Aici și-a făcut prieteni noi, care i-au făcut cunoștință cu alcoolul și cu tutunul.

Părinții ei nu au aflat că Maria fuma și bea decât după ce s-a căsătorit. Tatăl ei a venit să o viziteze într-o zi și a intrat exact când Maria fuma. Nu i-a spus nimic, însă ea s-a simțit foarte vinovată atunci. S-a hotărât să nu mai fumeze și să nu mai bea niciodată.
Nu i-a fost greu să renunțe la fumat, însă cu băutul nu a mers la fel. S-a rugat pentru ajutor și Dumnezeu i-a răspuns într-un mod neobișnuit. A început să aibă atacuri de panică severe. Fiindu-i teamă să nu o piardă, soțul ei a dus-o în Africa de Sud pentru a fi tratată. Un medic de aici i-a spus că, dacă va continua să bea, nu va trăi mai mult de trei luni.
Maria a renunțat la alcool înscriindu-se într-un program de 45 de zile al unui centru de reabilitare, după care s-a întors în Mozambic unde și-a reconsacrat viața lui Isus.
La scurt timp, soțul ei a murit. După șase ani a aflat vestea șocantă că el fusese infectat cu virusul HIV, pe care i-l transmisese și ei.
„Din acel moment”, spune ea, „nu am încetat să-L laud pe Dumnezeu.”
Motivul: se simte mai sănătoasă decât în oricare altă perioadă din viața ei.
„Sănătatea mea e mai bună ca înainte de a contracta virusul, iar conștiința mea este curată”, spune ea.
Astăzi, Maria este bunică a patru copii, face comerț, cumpărând aur și pietre prețioase din diferite sate și vânzându-le apoi în Nampula, al treilea oraș ca mărime din Mozambic. Pasiunea ei însă este aceea de a-i încuraja pe alții care au HIV.
„Sunt mulți oameni care-și pierd speranța când află că sunt infectați”, spune ea. „Nu au pe nimeni cu care să vorbească și se sting.”
Ea spune că adventiștii ar trebui să simtă o povară specială pentru acești oameni, să se roage pentru ei și să-i încurajeze.
„Împărtășesc cu ei speranța pe care o am în Isus și apropiata Lui venire”, spune Maria.

O parte din darurile strânse în Sabatul Treispreze din primul trimestru al acestui an a fost folosită pentru deschiderea unui orfelinat pentru copiii ai căror părinți au murit de SIDA în Nampula. Vă mulțumim pentru darurile oferite!