Vești misionare – 18 mai 2019

Omul care vorbește despre Sabat

Notley Tidwell

Nu mulți oameni ar putea spune că au vorbit cu un înger.
Fermierul Notley Tidwell ar fi putut, însă a ales să nu o facă. Însă el l-a numit pe misteriosul străin, „omul”.
Într-o seară din anii 1880, Notley mergea spre casă cu vioara în mână și se ruga; se întorcea de la o seară de dans ce avusese loc într-un hambar din statul Texas. Era confuz. De mic fusese învățat să se închine duminica, însă, după ce a studiat Biblia, a dat peste porunca a patra care spune: „Adu-ți aminte de ziua de odihnă, ca să o sfințești” (Exodul 20:8).
În timp ce se ruga, dintr-odată a apărut lângă el un om. Notley îi cunoștea pe toți locuitorii din zonă, însă pe acesta nu-l mai văzuse vreodată. Cu toate acestea, nu a fost uimit. Străinul era o persoană foarte plăcută. „Pur și simplu a apărut și a intrat în vorbă cu el”, mărturisește Lorena, nepoata lui, acum în vârstă de nouăzeci și patru de ani.
Curând, au ajuns să discute despre Sabat, iar Notley a vorbit despre convingerea lui tot mai solidă că Dumnezeu a pus de o parte sâmbăta și nu duminica. În același timp a spus cât este de uimit că nu poate găsi pe nimeni care să păzească sâmbăta.
Străinul a spus că știe un grup de oameni care se închină sâmbăta și i-a dat mai multe detalii despre locul unde se adunau aceștia. În timp ce vorbeau, Notley s-a uitat într-o parte și, când a întors capul, omul nu mai era.
„Era acolo, iar după ce s-a întors, dispăruse”, mărturisește strănepoata lui, Reba Seifert în vârstă de șaizeci și opt de ani.
Ajuns acasă, Notley i-a spus soției despre această întâlnire neobișnuită și, după câteva zile, s-au hotărât să urmeze indicațiile primite. Așa au ajuns la o fermă unde un grup mic de frați adventiști se întâlneau în fiecare Sabat.
Notley a fost botezat în Biserica Adventistă împreună cu soția sa și cei opt copii. Mai târziu a deveni un lider al bisericii și a plantat prima biserică adventistă din zonă, aflată între orașele Linden și Marietta, Texas.
Deși acea biserică a fost închisă, s-au ridicat altele în zonă, inclusiv în Linden, unde Lorena merge împreună cu alte rude.
Moștenirea lăsată de Notley continuă să aducă roade. Credincioșia lui față de Dumnezeu a dat naștere câtorva generații de adventiști care au avut pe inimă misiunea și care L-au slujit pe Dumnezeu ca lucrători biblici, evangheliști cu literatură și lideri ai unor acțiuni umanitare în Texas și nu doar.
„Notley a devenit primul adventist dintr-o mare familie”, spunea Reba, strănepoata lui, unul dintre cei patru copii ai Lorenei.
Chiar dacă el nu l-a identificat pe străin drept un înger, familia crede că a fost trimis din cer ca răspuns la o rugăciune sinceră.
„L-a numit om, dar a crezut că Dumnezeu l-a trimis”, a spus Lorena care l-a auzit pe bunicul ei spunând povestirea aceasta când era mică. „Eu cred că a fost un înger.”