Minutul pentru misiunea mondială!

„Cea mai mare piedică în calea împlinirii misiunii este eul. Eul care refuză să moară. Eul care refuză să se sacrifice. Eul care refuză să dea. Eul care refuză să meargă ”

Thomas Hale – misionar în Nepal

Astăzi ne îndreptăm atenția către o populație neatinsă de Evanghelie chiar în țara noastră. Da, chiar dacă pare incredibil, în România sunt grupuri lingvistice fără prezență creștină.

Turcii români din Dobrogea

Populație: 25.000

Limbă vorbită: turcă.

Religie: Islam

Creștini: nu se știe

Evanghelici: 0,0%

Traducerea Bibliei: Da.

Materiale creștine: Da. (video și audio)

Turcii din România sunt urmașii turcilor otomani, care au migrat din patria lor din Asia centrală, au cucerit Anatolia (Turcia modernă) și, în cele din urmă, au întemeiat Imperiul Otoman. La apogeul său, Imperiul Otoman cuprindea Munții Balcani, Arabia și Africa de Nord. La un moment dat, imperiul a amenințat că va cuceri și Viena. O parte din România a fost închinată Imperiului Otoman peste 300 de ani, până când țara și-a câștigat independența în anii 1860.

Cum au fost viețile lor?

În timpul dominației lungi a Imperiului Otoman, turcii s-au stabilit adesea în orașele balcanice și au servit ca personal militar, administratori sau meșteșugari. La sfârșitul secolului al XVIII-lea, mulți tătari din Crimeea și circași din Caucaz au migrat în regiunea Dobrogea, unde le-au fost date terenuri de către guvernul otoman. Imigranții au format sate de agricultură, au adoptat limba și religia turcă și s-au amestecat cu turcii. Turcii dobrogeni sunt o entitate culturală distinctivă. Cu toate acestea, diferențele religioase, lingvistice și sociale i-au împiedicat pe turcii dobrogeni să se căsătorească în număr mare cu populațiile locale. Bărbații turci preferau să se căsătoreau, de obicei, cu femei musulmane, care nu erau turce. Sub conducerea comunistă, minoritatea musulmană era condusă de un mufti (lider musulman), care avea sediul la Constanța.

Care sunt convingerile lor?

În timp ce majoritatea românilor sunt creștini, aproape toți turcii din România sunt musulmani hanafi. Turcii aderă la cei cinci „stâlpi” sau îndatoriri esențiale în Islam:

(1) Un musulman trebuie să afirme că „nu există Dumnezeu decât Allah și Mohamed este profetul Său”.

(2) De cinci ori pe zi trebuie să se roage cu fața spre Mecca.

(3) Ei trebuie să dea un procentaj obligatoriu (uneori asemănător cu zeciuiala) anual.

(4) Trebuie să postească în timpul Ramadanului, a noua lună a anului musulman.

(5) Trebuie să încerce să facă cel puțin un pelerinaj la Mecca în timpul vieții sale.

Care sunt nevoile lor?

Biblia și filmul lui Isus sunt disponibile în limba turcă. Cu toate acestea, foarte puțini turci din România sunt cunoscuți ca fiind creștini. Acești oameni prețioși au nevoie disperată de lucrători care le vor arăta dragostea lui Hristos.

Motive de rugăciune

* Cereți Domnului recoltei să trimită secerători creștini care să trăiască și să lucreze între turcii din România.
* Rugați-vă ca Dumnezeu să ridice echipe de rugăciune pentru aceștia.
* Rugați-vă pentru eficiența filmului despre Isus printre turcii din Dobrogea.
* Cere-i lui Dumnezeu să întărească, să încurajeze și să protejeze numărul mic de creștini turci.
* Cereți Duhului Sfânt să deschidă inimile turcilor dobrogeni față de creștini, astfel încât ei să fie receptivi la Evanghelie.

 

„Una din ele, numită Lidia, vânzătoare de purpură, din cetatea Tiatira, era o femeie temătoare de Dumnezeu şi asculta. Domnul i-a deschis inima, ca să ia aminte la cele ce spunea Pavel.” (Faptele Apostolilor 16:14)

* material preluat și adaptat de pe www.joshuaproject.net