Pe tine însuți păzește-te curat.
1 Timotei 5:22
Ascultă ediția audio aici.
A ști în ce constă puritatea minții, sufletului și corpului este o parte importantă a educației.
Când caracterului îi lipsește puritatea, când păcatul a devenit o parte a caracterului, acesta are o putere amețitoare egală cu îmbătarea cu un pahar de tărie. Puterea autocontrolului și a rațiunii este copleșită de practici care afectează întreaga ființă și, dacă aceste obiceiuri păcătoase sunt continuate, creierul este slăbit și îmbolnăvit și își pierde echilibrul. Acești oameni devin un blestem pentru ei înșiși și pentru toți cei cu care vin în contact. (…)
Obiceiurile rele se formează mult mai ușor decât cele bune și obiceiurile rele sunt dezrădăcinate mult mai greu. Decăderea naturală a inimii este responsabilă pentru acest fapt bine cunoscut – trebuie mult mai puțin efort să-i demoralizezi pe tineri, să le corupi ideile morale și caracterul religios decât să întipărești în caracterul lor obiceiurile persistente, curate și nepervertite ale neprihănirii și adevărului. Delăsarea personală, iubirea de plăcere, dușmănia, mândria, înălțarea de sine, invidia, gelozia vor crește spontan, fără exemplu și învățare. În starea noastră prezentă de decădere nu e nevoie decât să-ți lași mintea și caracterul pradă tendințelor naturale. În lumea naturală, dacă lași un câmp părăsit, îl vei găsi acoperit de spini și mărăcini, dar pentru a recolta grâul prețios sau minunatele flori sunt necesare grijă și multă muncă asiduă.
Acum noi prezentăm înaintea voastră nevoia de rezistență constantă față de rău. Tot cerul este interesat de oamenii pe care Dumnezeu i-a prețuit atât de mult încât L-a dat pe iubitul Său Fiu să moară pentru a-i răscumpăra. Nicio altă făptură creată de Dumnezeu nu este capabilă de o asemenea dezvoltare, rafinament și noblețe precum este omul. Apoi, când oamenii ajung desfigurați de propriile lor patimi înjositoare, scufundați în viciu, ce priveliște ajung ei pentru Dumnezeu! Omul nu poate concepe ce ar putea fi și ce ar putea deveni. Prin harul lui Hristos el este capabil de un progres mintal constant. Fie ca lumina adevărului să strălucească în mintea lui și dragostea lui Dumnezeu să fie revărsată în inima omului ca, prin harul lui Hristos care a murit să i-l poată împărtăși, să poată ajunge un om al puterii – copil al pământului, dar moștenitor al nemuririi.
Află răspunsul ascultând materialul zilei de azi din cartea „Căminul adventist”.
Răspunsul se află la pagina 253 a cărții „Căminul adventist”, Editura Viață și Sănătate, ediția tipărită 2024, capitolul Administrarea căminului.