Căci cei ce dorm, dorm noaptea; și, cei ce se îmbată, se îmbată noaptea.
1 Tesaloniceni 5:7
Ascultă ediția audio aici.
Nu vi se pare că versetul acesta merită actualizat? Pavel n-a anticipat era insomniilor, așa că pare destul de convins că doar timp îți trebuie, că dormitul este o chestiune inerentă. Astăzi, odată cu venirea nopții, nu mai este la fel de sigur că vine și somnul. Ce-i de făcut atunci?
Înainte de orice: trebuie stabilită cauza. Poate este prea puțină expunere la soare dimineața pentru stabilizarea ritmului nictemeral. Sau timpul petrecut în fața ecranelor este prea mare. Apropo, pentru ca somnul să fie mai eficient, este necesară chiar o oră jumătate înainte de culcare în care să evităm expunerea la monitoarele de orice fel. Așadar, fără meci, rețele de socializare, știri, emisiuni în apropierea nopții. Nu de alta, dar lumina albastră inhibă secreția de melatonină, hormonul somnului, iar programele pe care le urmărim dau de treabă gândurilor noastre.
Pe lângă cele două posibile cauze, mai adăugăm una: lipsa de regularitate. Culcatul și trezitul, respectiv mâncatul la ore fixe pregătesc întreg organismul pentru odihna din timpul nopții. Regularitatea este o lege a sănătății stabilită de Dumnezeu pentru buna funcționare a organismului. Și da, ea este valabilă și la sfârșit de săptămână și în vacanță.
Încă un element solid la temelia unui somn bun este obiceiul legat de mese. Ciugulitul distruge ceasul biologic al organismului. Astfel, nu doar digestia este afectată, ci și odihna din timpul nopții. În plus, dacă cina este luată la ore târzii sau sunt consumate alimente care se digeră greu, atunci cresc din nou șansele să adorm greu sau somnul să fie unul superficial și agitat.
Somnul, prin proprietățile lui regeneratoare, nu este un lux, ci o necesitate. Rigurozitatea cu care ne raportăm la orele de odihnă din timpul nopții va fi răsplătită cu siguranță, pentru ca cei ce se așază în pat să doarmă, chiar să doarmă! Iar când se trezesc, chiar să fie treji!