POVESTIȚI COPIILOR DESPRE FAMILIA LUI!


Să învățați pe copiii voștri în ele și să le vorbești despre ele când vei fi acasă, când vei merge în călătorie, când te vei culca și când te vei scula.
Deuteronomul 11:19

Ascultă ediția audio aici.

Oamenii de știință ne recomandă ca periodic să le povestim copiilor despre istoria familiei noastre: unde ne-am născut, cum ne-am întâlnit, unde ne-am căsătorit, crâmpeie din viața familiei, cu succesele, dar și cu eșecurile inerente. Sună biblic, nu? Și Biblia prezintă istoria familiilor patriarhilor sau a ucenicilor cu bune și cu rele, nu-i așa?

Povestea familiei poate fi redată doar ascendent – „am fost săraci, am luptat și acum avem de toate” – sau doar descendent (deprimant), opusul primei variante. Istoriile oscilante sunt cele mai reale, pentru că viața are suișuri, dar și coborâșuri: copilărie, curtenie, luna de miere, copii frumoși, rezultate bune la școală, familii noi, succese, dar și examene pierdute, boli imprevizibile, handicap, declinul bătrâneții, faliment, eșecuri și chiar tragedii! Istoriile oscilante descriu viața în mod realist, și copiii sunt mai înclinați să demonstreze reziliență – rezistență la situații dificile.

Copiii care au trecut prin tragedia din New York în 11 septembrie 2001 și care știau mai multe despre familiile lor au reacționat mai bine la stresul și traumele acelui eveniment.

Copiii noștri mai au o familie din care fac parte – familia divină a lui Dumnezeu-Tatăl, Fiul, prin care avem înfierea și mântuirea din păcat, și Duhul Sfânt! Biblia prezintă istoria familiei lui Dumnezeu de pe pământ cu provocări, eșecuri, dar și cu triumful credinței! Dacă o povestim mereu și în amănunt copiilor noștri, îi ajutăm să fie mai rezilienți în marea luptă pentru sufletul lor! Textul de azi, scris cu 3.300 de ani în urmă, redescoperit de știință recent, ne îndeamnă azi: folosiți timpul pe care-l petreceți cu copiii voștri pentru a le povesti istoria familiei lor spirituale, cerești. Istoria biblică a familiei lui Dumnezeu va avea o influență divină asupra lor, așa cum a avut și asupra noastră!

Ajută-ne, Doamne, să le transmitem copiilor noștri și azi istoria și valorile familiei Tale veșnice!

 

autor: Nicolae Dan


Biblia zilnică BibliaZilnica.ro
Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.