RĂSPUNSUL CREȘTINULUI LA STRES


Tu ești ocrotirea mea, Tu mă scoți din necaz, Tu mă înconjori cu cântări de izbăvire.
Psalmii 32:7

Ascultă ediția audio aici.

Trăim într-o lume a vitezei, muncim mult, dormim puțin, ne hrănim folosind din ce în ce mai multe alimente procesate, suntem în permanență supuși unuia sau mai multor factori de stres. Ai un prieten bolnav, există certuri în familia ta, ai de executat un proiect într-un termen-limită, ai una sau mai multe boli cronice care îți provoacă dureri permanente – corpul răspunde la aceste situații declanșând o cascadă de hormoni ai stresului care produc modificări fiziologice specifice: crește pulsul, respirația este accelerată, apar transpirații, crește tensiunea arterială etc.

Dacă expunerea la acești factori de stres devine cronică, efectele vor fi devastatoare pentru psihicul și calitatea vieții. Ce soluții avem? Studiile ne spun să facem exerciții fizice, să dormim mai mult, să mâncăm mai sănătos. Dar e suficient?

Dr. Roberta Lee, în cartea sa The SuperStress Solution, dedică un capitol rugăciunii și spiritualității, ca soluție la stres, afirmând că oamenii credincioși sunt mai capabili să facă față stresului, se vindecă mai repede de boală și au beneficii sporite pentru sănătatea și bunăstarea lor. La nivel intelectual, spiritualitatea te conectează la lume, ceea ce, la rândul său, îți permite să nu mai încerci să controlezi lucrurile singur. Când te simți parte dintr-un tot mai mare, este ușor de înțeles că nu ești responsabil pentru tot ce se întâmplă în viață.

Te simți înconjurat de necazuri? Ești expus zilnic factorilor de stres? Dar mintea ta? Unde își găsește ascunzătoarea? Indiferent de cât de mici sau mari sunt suferințele, fugi prima dată la Dumnezeu. El este refugiul și turnul tău puternic și te poți odihni sub umbra aripilor Sale.

Ori de câte ori te simți lipsit de pace sau putere și ai nevoie de o încurajare, amintește-ți că Isus e învingătorul și roagă-te: „Doamne, nu există ascunzătoare mai bună și mai sigură decât în ​​dulcea Ta prezență! Ajută-mă să alerg mereu la Tine când sunt obosit și necazurile par să mă înconjoare, pentru că știu că victoria este sigură cu Tine, de aceea vreau să fac parte din echipa Ta!”

 

autor: Florin Ioan Astăluș


Biblia zilnică BibliaZilnica.ro
Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.