MIEREA DE PELIN


Căci buzele femeii străine strecoară miere, și cerul gurii ei este mai lunecos decât untdelemnul; dar la urmă este amară ca pelinul, ascuțită ca o sabie cu două tăișuri. Picioarele ei coboară la moarte, pașii ei dau în Locuința morților.
Proverbele 5:3-5

Ascultă ediția audio aici.

Una dintre cele mai mari înșelătorii pe care Diavolul le oferă omenirii este reprezentată de obiceiurile rele, care se mai numesc adicții, sau dependențe. Când auzim acest termen, ne gândim la droguri, tutun, alcool, jocuri de noroc, dar și la dependența de anumite feluri de mâncare (dulciuri, fast-food, băuturi dulci carbogazoase etc.), de cumpărat compulsiv sau dependența relațională (în care sunt implicate persoanele apropiate). În realitate, ele sunt cam același lucru, doar că au forme diferite de manifestare.

Nimeni nu adoptă un obicei care are doar efecte dăunătoare, ci întotdeauna suntem dispuși să acceptăm un efect pozitiv care vine la pachet cu un efect negativ, dacă nu reușim să ne satisfacem o anumită nevoie cu un obicei pozitiv (care are doar efecte pozitive). Asta înseamnă că, din două rele, alegem răul mai mic.

De exemplu, dacă un copil nu este băgat în seamă de părinții lui, începe să se comporte urât pentru a le atrage atenția. Deoarece nu este conectat deloc cu ei, preferă să aibă o conectare negativă (este certat pentru că a făcut o boacănă) decât să lipsească total relaționarea. În felul acesta, el dezvoltă un obicei dăunător de conectare relațională și, la vârsta de adult, poate deveni un delicvent, care preferă să facă prostii și să riște pușcăria decât să fie singur și fără nicio relație socială.

Pericolul obiceiurilor dăunătoare este dat de acumularea în timp a efectelor secundare. Deoarece sunt mici și lente, acestea nu sunt sesizabile pe termen scurt și ne dăm seama târziu că nu mai putem da timpul înapoi. Un cancer de plămâni nu apare de la prima țigară, un infarct nu apare de la primul grătar, un divorț nu se instalează de la prima nemulțumire, și așa mai departe.

Așa cum imoralitatea pare dulce la început, dar este amară la sfârșit, la fel se întâmplă în cazul tuturor obiceiurilor rele. Nu te lăsa păcălit!

 

autor: Paul Dobrescu


Biblia zilnică BibliaZilnica.ro
Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.