O PILDĂ VIE PRINTRE OAMENI


Așa că ați ajuns o pildă pentru toți credincioșii din Macedonia și din Ahaia.
1 Tesaloniceni 1:7

Ascultă ediția audio aici.

Se spune că o mamă și-a adus băiețelul la marele Mahatma Gandhi, pentru a sta de vorbă cu el. Ea i s-a plâns acestuia în legătură cu dependența de zahăr a copilului său:

– Fiul meu nu se poate opri din a mânca zahăr. Te rog să îi spui cât de dăunător este și că trebuie să renunțe la acest obicei.

Gandhi a ascultat-o cu răbdare și apoi i-a cerut să revină peste două săptămâni. După ce au trecut cele două săptămâni, mama s-a prezentat din nou înaintea lui Gandhi împreună cu fiul ei. El l-a privit pe băiețel și i-a spus:

– Nu e bine să mănânci zahăr.

Nedumerită, femeia l-a întrebat:

– De ce nu i-ai spus același lucru și acum două săptămâni?

Gandhi i-a răspuns:    

– Pentru că în urmă cu două săptămâni și eu mâncam zahăr.

Am putea spune că era suficient ca marele Gandhi să îi spună de prima dată băiețelului că nu era bine ce făcea. Influența lui era suficient de puternică încât un astfel de sfat să aibă impact asupra micuțului. Dar mare ar fi fost dezamăgirea copilului și mult ar fi scăzut credibilitatea învățătorului dacă acesta ar fi fost descoperit practicând obiceiurile dăunătoare pe care le mustra în învățăturile sale.

Cei mai mari oameni din istorie au condus prin exemplul personal, nu prin cuvinte mărețe. Fapta a avut întotdeauna mai multă valoare decât cuvântul. Un caracter integru întâi descoperă problema și face schimbarea în viața personală, apoi poate vorbi altora despre beneficiul schimbării.

Această regulă se aplică începând cu cele mai mărunte detalii și ajungând până la cele mai importante alegeri în viață. Indiferent că vorbim despre sănătatea spirituală sau despre cea fizică, Dumnezeu dorește să fim o pildă pentru cei din jurul nostru. El dorește să ne clădim un caracter frumos, cu obiceiuri sănătoase, demne de copiii Săi.

Fie că încerci să reduci consumul de zahăr, fie că încerci să renunți la vreun alt obicei dăunător, nu uita că cei din jur te privesc drept exemplu și că fiecare lucru pe care îl facem, chiar neînsemnat, trebuie să Îl reprezinte în totalitate pe Dumnezeu.

autor: Iunia-Carla Floricel


Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.