BUCURIA BUCURIEI


Este o bucurie pentru cel neprihănit să facă ce este bine.
Proverbele 21:15

Ascultă ediția audio aici.

Privesc cu uimire, zi de zi, cât de mulți oameni nu sunt pasionați de viața pe care aleg să o trăiască. Sensul verbului „a trăi” își pierde însemnătatea atunci când nu mai simțim, nu mai percepem fiorul acela inefabil iscat de frumusețea care ne înconjoară sau de apropierea de o ființă dragă.

Vă puteți imagina cum ar arăta lumea fără sentimente, fără emoție, fără bucurie?

Bucuria se revarsă ca un izvor de apă vie din universul infinit al sufletului, ca o lumină ce încălzește suav existența efemeră.

Atunci când cel neprihănit face ce este bine, efectul obținut (bucuria) se întoarce ca un bumerang la binefăcător și devine, la rândul lui, motorul care întreține facerea unui nou bine, asemenea unui perpetuum mobile.

Cercetările din domeniul neuroștiinței au demonstrat acest lucru și au confirmat afirmațiile lui Solomon. Gândurile pozitive de iubire și recunoștință determină producerea în creier a anumitor substanțe chimice care ne ajută să simțim bucuria, fericirea, pacea. Când dorim să facem binele, când gândim empatic, din creier se descarcă dopamină, un neurotransmițător care are efecte stimulatoare atât asupra creierului, cât și asupra întregului organism. Corpul simte și răspunde printr-o trăire adecvată, adică bucurie. Aceasta, la rândul ei, declanșează o nouă reacție în creier. Se creează astfel un fel de spirală ascendentă, gândire-simțire, cu efecte pozitive din punct de vedere mintal, fizic și, mai ales, spiritual.

Pavel menționează în Galateni 5:22 că atât bucuria, cât și facerea de bine sunt de origine divină. Bucuria este amprenta lăsată de Dumnezeu asupra Creației Sale, iar pasiunea pentru facerea de bine este însușirea Sa care poate fi însă atribuită, prin Duhul Sfânt, doar celui ce acceptă să se încreadă în Isus, deci celui socotit neprihănit.

Bucuria divină este desăvârșită și înseamnă capacitatea de a te bucura de bucuria celuilalt și cuprinde mai mult decât empatie sau altruism, este puterea de a-l iubi pe aproapele tău ca pe tine însuți. Bucuria bucuriei este emanația sufletului sub influența Duhului Sfânt.

autor: Luminița Manea


Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.