SAREA-N BUCATE


Învățați-vă și sfătuiți-vă unii pe alții…
Coloseni 3:16

Ascultă ediția audio aici.

  

Cunoști răspunsul din poveste: „Te iubesc ca sarea-n bucate!” Regele a perceput răspunsul ca pe o ofensă. Ca efect, mezina a fost nevoită să părăsească palatul. Într-un final, la nunta ei, printr-o mișcare inspirată îi servește tatălui său bucate „condimentate” cu miere. Cunoașteți reacția… Regele s-a simțit jignit. Numai că, în situația dată, avea să afle adevăratul motiv pentru care bucatele sale erau atât de dulci. Iubirea comparată cu „sarea-n bucate” este mai prețioasă și mai gustoasă decât sclipirile unei dulceți trecătoare.

Este greu să comparăm un basm cu o viață de familie. Dar, de cele mai multe ori, relațiile din familie, și în special cele dintre soți, complică reușita. Ne refugiem sub învelitoarea cuvintelor dulci, a atitudinilor emoționale sau a gesturilor tandre ca un fel de compensare a fisurilor sau nereușitelor personale. Salvăm printr-un sărut, o îmbrățișare sau o mângâiere esența și puterea unei familii. Familia reușită adună în buchetul comportamentului un ingredient extrem de ieftin, dar scump în folosire: sfătuirea. Reprezintă teritoriul cel mai slab folosit sau, de cele mai multe ori, greu de accesat. De ce? A te sfătui în familie nu este un anotimp care vine de la sine. El se învață.

În fiecare zi poți învăța să asculți, să primești, să discerni și apoi să mulțumești. O faci prin tăcere, prin tandrețe, prin calm, dar mai ales prin empatie. Apostolul Pavel a resimțit puterea care se degaja din practicarea sfătuirii atunci când a zis „Sfătuiți-vă unii pe alții.” Da, vorbim despre capacitatea de a-i oferi un loc dialogului sincer, îndemnului cald. Vorbim despre puterea de a asculta, de a pătrunde viziunea și vederile celuilalt fără a răni prin indiferență sau dezinteres.

Încercați azi să așezați calmul și atitudinea caldă împreună. Ascultați cu interes și sincer ce are de spus fiecare membru al familiei. Pe de altă parte, sfătuiți cu înțelepciune și susțineți printr-o inimă caldă fiecare cuvânt spus pentru reușita familiei. Aceasta este sarea adevărată. E gustul unei familii binecuvântate de Dumnezeu.

autor: Doru Parascineț


Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.