OSPITALITATEA: O CRIZĂ A SOCIETĂȚII NOASTRE


Drept răspuns, Împăratul le va zice: „Adevărat vă spun că, ori de câte ori ați făcut aceste lucruri unuia din acești foarte neînsemnați frați ai Mei, Mie Mi le-ați făcut.”
Matei 25:40

Ascultă ediția audio aici.

Cineva povestea despre o ocazie când a ajuns în Israel târziu, într-o vineri după-amiază, exact când totul era pe cale să se închidă pentru Sabat. Transportul public nu mai era disponibil, iar familia unde urma să fie cazat se afla la 25 de kilometri depărtare. Așa că și-a luat valiza și a început să meargă pe jos spre direcția indicată. Nu a ajuns departe, că o familie l-a văzut și l-a invitat să petreacă Sabatul cu ei. A acceptat invitația lor și toți au avut un timp minunat. Când a venit sâmbătă seara, a urcat în autobuz și a plecat mai departe la familia care îl aștepta.

În contextul vieții de astăzi, care sunt șansele ca această experiență să se repete? În afară de hotel, mai găsim astăzi un loc sigur pentru a ne odihni când suntem în altă localitate? Trebuie să recunoaștem că ne confruntăm cu o criză de ospitalitate în societatea noastră, criză care poate fi văzută în scepticismul cu care îi privim pe cei de lângă noi, dar și în ostilitatea pe care o avem față de imigranți/refugiați. Această criză afectează aproape întreaga lume, uneori în moduri și mai puțin vizibile. Poate că ne este foarte greu să ne deschidem inima și să ajutăm pe cineva în nevoie din cauza evenimentelor neplăcute de care am auzit sau am avut parte. Un străin ne zâmbește și aceasta ne face să ne întoarcem cu precauție, gândindu-ne la sinceritatea intențiilor acestuia. Constatăm că până și prietenii și rudele stau la mesele noastre mai rar decât mai înainte.

În calitate de creștini, trebuie să arătăm bunătate față de toți; nu numai față de oamenii pe care îi cunoaștem, ci și față de străini. Ospitalitatea moare peste tot. Suntem concentrați mai mult asupra noastră, și acest lucru nu ar trebui să se întâmple. Trebuie să răspundem și grijilor și nevoilor altora, oferind întotdeauna o mână de ajutor.

La fel cum mulți oameni L-au primit pe Isus în casele lor cu brațele deschise, așa ar trebui să facem și noi. Când slujim altora, Îi slujim lui Hristos.

autor: Ionuț Stăvărachi


Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.