DUMNEZEU ESTE DRAGOSTE


Cine nu iubește n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru că Dumnezeu este dragoste.
1 Ioan 4:8

Ascultă ediția audio aici.

Isus le-a dezvăluit ascultătorilor Lui un alt nume al Suveranului universului: „Tatăl nostru”. El a dorit ca ei să înțeleagă ce dragoste plină de tandrețe le poartă și cât de mult a tânjit după prezența lor. I-a învățat că lui Dumnezeu Îi pasă de fiecare persoană „cum se îndură un tată de copiii lui, așa Se îndură Domnul de cei ce se tem de El” (Psalmii 103:13). Dumnezeu ca Tată iubitor este un concept singular printre religiile lumii. Celelalte religii învață că ființa supremă trebuie să fie mai degrabă temută decât iubită. Acestea venerează o zeitate crudă care trebuie înduplecată prin sacrificii, nu un Tată care Își revarsă bogăția dragostei peste copiii Săi. De vreme ce evreii care trăiau pe timpul lui Isus deveniseră atât de lipsiți de această valoroasă învățătură dată de profeții lor, revelația lui Isus despre dragostea părintească a lui Dumnezeu părea un nou dar oferit umanității.

Evreii susțineau învățătura că Dumnezeu îi iubea pe cei care Îl slujeau, adică pe aceia care trăiau după regulile stricte ale rabinilor, iar, pentru ceilalți locuitori ai pământului, El simțea doar mânie și îi blestema. Isus a afirmat că acest lucru nu este adevărat. Întreaga lume, atât cei buni, cât și cei răi, e scăldată în razele dragostei lui Dumnezeu. Ei ar fi trebuit să învețe acest adevăr chiar din natură, „căci El face să răsară soarele Său peste cei răi și peste cei buni și dă ploaie peste drepți și peste cei nedrepți” (Matei 5:45). Dumnezeu ne iubește cu o dragoste uluitoare.

Pe măsură ce dragostea noastră pentru El va crește, vom începe să percepem lungimea, lățimea, înălțimea și adâncimea iubirii Lui, ceva imposibil de măsurat. Dumnezeu nu forțează niciodată pe nimeni. Dragostea este instrumentul cu care El îndepărtează păcatul din inima umană. Cu iubire, El transformă mândria în umilință și preface ura și scepticismul în dragoste și credință.

Dumnezeu este dragoste. La fel ca razele solare, dragostea, lumina și bucuria se revarsă dinspre El peste toată creația Sa. Stă în natura Lui să ofere. Toată ființa lui Dumnezeu înseamnă dragoste neegoistă. El ne cere să fim perfecți, așa cum și El este perfect – în același fel. Noi trebuie să fim un izvor de lumină și binecuvântare pentru cercul nostru de influență, așa cum și Dumnezeu este pentru univers. Noi înșine nu deținem lumină, dar lumina iubirii Lui strălucește peste noi, iar noi o putem reflecta.

Tată, ajută-ne să înțelegem marea dragoste pe care ne-o porți și ajută-ne să o împărțim cu semenii noștri!

autor: Jerry D. Thomas


Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.