BUNĂTATE ȘI CREDINCIOȘIE


Să nu te părăsească bunătatea și credincioșia; leagă-ți-le la gât, scrie-le pe tăblița inimii tale.
Proverbele 3:3

Ascultă ediția audio aici.

Am crescut într-un mediu simplu, de la țară. Viața mi-a fost marcată, în mod firesc, de interacțiunile cu familia, cu școala și cu biserica. Însă aveam să constat, peste ani, că cel mai mult aveau să-și pună amprenta asupra devenirii mele dragostea plină de grijă a mamei și fermitatea responsabilă a tatălui meu. Astfel, am observat un anumit echilibru. Era și dreptate, și bunătate. Dar erau doi adulți. Cum ar putea unul singur să împartă cele două în mod echitabil și înțelept? Consider că răspunsul la această întrebare constituie, deopotrivă, arta și știința îndrumării corecte a copiilor noștri în familie, în biserică și la școală.

Cele două cuvinte, bunătatea și credincioșia, pot reprezenta deopotrivă harul și dreptatea sau dragostea și fermitatea. Cunoașteți pe cineva care a manifestat într-un mod ideal aceste trăsături? Privesc la cruce și păstrez tăcerea în semn de respect și de venerație! Acolo este înțelepciunea noastră, ca părinți și educatori. Este nevoie de jertfă pentru a putea realiza idealul. Bunătatea fără dreptate poate ucide, la fel cum dreptatea fără dragoste secătuiește sufletul de frumos și de speranță. Împletite, cele două înseamnă viață.

Copiii regelui se distingeau după tăblițele de aur de la gâtul lor. Educatorii din familie și din școală pot să stea cu demnitate înaintea lui Dumnezeu și înaintea celor pe care-i influențează dacă au învățat să manifeste, într-un mod unitar și corespunzător, aceste două trăsături de caracter: bunătate lipsită de slăbiciune morală și dreptate îmbibată de dragoste.

Câtă nevoie avem de contemplarea Modelului! Înainte de-ai educa pe „cei mici”, să recunoaștem dependența noastră de umilul Învățător din Nazaret. În spirit, în atitudine și în gesturi, noi descoperim un caracter. Seamănă cu al lui Hristos? În gândurile, în cuvintele și în faptele noastre se poate observa dacă suntem copiii Regelui. Să mergem azi la cruce ca să învățăm bunătatea și credincioșia!

autor: George Șchiopu


Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.