ÎNCURAJAREA, CA ELEMENT EDUCAȚIONAL


Cei înțelepți vor străluci ca strălucirea cerului și cei ce vor învăța pe mulți să umble în neprihănire vor străluci ca stelele în veac și în veci de veci.
Daniel 12:3

Ascultă ediția audio aici.

Ți se întâmplă să ai zile proaste, nu-i așa? În vremurile acestea nici măcar nu trebuie să cauți foarte mult asemenea zile. Frustrări, dezamăgiri, planificări anulate, întârzieri, spirit de ceartă etc.

Care să fie cauza, totuși? Schimbările climaterice? Electricitatea statică? Scurtarea timpului? Incertitudinea? Poate fi una dintre ele. Astăzi însă ne vom opri la soluții. Mai precis, la o soluție aplicabilă și în familie, și la locul de muncă și, mai ales, față de elevi.

Ți se întâmplă să vezi că elevul tău are o zi proastă? Ești uimit, poate, și întrebi: Să aibă el o zi proastă? Poate vrei să spui despre mine. Cred că nu știi cât de proaste sunt zilele mele, ca profesor, când acest elev îmi deranjează ora. Și se întâmplă frecvent! Fie nu are caietul, fie vorbește cu colegii în timpul orei, fie…

Însă ai stat să te întrebi de ce? Ar fi un exercițiu bun, care ne-ar schimba perspectiva. Hai să ne uităm azi la o soluție simplă: încurajarea.

O aplicăm deseori, cu siguranță. Ne vine foarte ușor atunci când este vorba de elevii conștiincioși, cuminți, atenți. Dar ni se întâmplă să nu ne gândim atât de repede la această soluție când este vorba de elevii-problemă. Ori, tocmai aici este extrem de necesară.

Această abordare ține de o gândire nouă. Să vedem încurajarea ca element educațional cu prezență permanentă în activitatea didactică. Atât din partea ta ca educator, către elevii tăi, cât și din partea ta ca susținător al educatorilor. Parcă nu e așa greu, nu?

Încă din 1960, cercetătorii au remarcat importanța întăririi pozitive în educație și rolul ei terapeutic. Întărirea pozitivă este principiul cel mai important și cel mai larg aplicat în analiza comportamentului. Principiul este unul simplu: când un comportament pozitiv este urmat de încurajare, va exista o creștere a frecvenței respectivului tip de comportament.

Fă o încercare chiar azi! Cu siguranță vei găsi modalități creative pentru a încuraja un elev, un profesor sau un părinte. Ce spune Biblia despre încurajări? Iată câteva versete pe care le poți folosi pentru a le trimite altora, dar și asumându-ți-le: Isaia 50:4; 42:2,3; Coloseni 3:21; Daniel 12:3 etc.

SUCCES!

autor: Georgeta Moldovan


Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.