ÎNȚELEGEREA


Merg oare doi oameni împreună fără să fie de acord?
Amos 3:3

Ascultă ediția audio aici.

Dacă aplicăm acest text la relația de căsătorie, atunci aflăm că acordul dintre cei doi se află la baza calității și stabilității unei relații de cuplu. Dar cum putem avea această înțelegere? Există un dușman perfid, păcatul, care va submina întotdeauna fericirea celor căsătoriți, indiferent de anii pe care i-au petrecut împreună. Statisticile care arată rata crescută a divorțurilor dovedesc dimensiunea naufragiilor pe care acesta le provoacă.

Dar Hristos este marele eliberator de păcat. Inima „de carne”, care este întotdeauna rezultatul adevăratei convertiri, devine sensibilă în fața defectelor personale și atentă la nevoile și la dorințele celuilalt. Întărindu-se zilnic în harul lui Dumnezeu, fiecare va deveni din ce în ce mai capabil să urmărească și să întărească înțelegerea în cadrul familiei sale.

Ceea ce poate submina cel mai mult înțelegerea dintre cei doi sunt diferențele de opinie. Acestea pot degenera în neînțelegeri care, acumulate în timp, conduc la o căsătorie de formă, căreia îi lipsește puterea sentimentelor de iubire. Un creștin nu poate trata superficial acest pericol. El va dovedi că are capacitatea de a asculta și de a înțelege. Va evita formulările critice și acuzațiile la adresa celuilalt. Nu se va grăbi să judece, ci își va păstra stăpânirea de sine în ciuda tensiunii care poate exista. Nu-și va impune punctul de vedere asupra celuilalt, ci va căuta în mod activ găsirea unor soluții acceptate de amândoi. Va fi un făcător de pace, atât prin atitudinea, cât și prin cuvintele pe care le alege.

Dar ceea ce poate consolida cel mai mult înțelegerea sau acordul celor doi este o viziune clară asupra scopului și sensului vieții. Evanghelia le va oferi motivația mai înaltă de a trăi pentru Hristos, dedicându-și viața slujirii celorlalți. Animați de aspirații mai presus de interesele înguste, lumești, ei pot umbla împreună într-un acord sfânt aici, pe pământ, și vor putea rămâne uniți de-a lungul veșniciei.

autor: Lucian Suciu


Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.