Urcă sus pe munte!


„Domnul S-a coborât pe muntele Sinai, și anume pe vârful muntelui. Domnul a chemat pe Moise pe vârful muntelui. Și Moise s-a suit sus.” (Exodul 19:20)

Ascultă ediția audio aici.

Citind Biblia la rând, în cartea Exodul, la capitolul 32, intitulat „Vițelul de aur”, am găsit câteva aspecte care mi-au atras atenția.

În primul rând, oamenii au întotdeauna nevoie de un dumnezeu (vers. 1). Apoi, cu cât acest dumnezeu este mai vizibil, mai palpabil și mai strălucitor, cu atât oamenii sunt mai „fericiți” (vers. 2-4). Și închinarea, și sărbătoarea sunt dependente de muzică (vers. 6 și 18). Presiunea mulțimii este atât de puternică, încât, pentru a rezista, este nevoie de o putere supranaturală (vers. 21-24). O apostazie, înainte de a se vedea, se aude (vers. 17-19). O închinare sau o muzică păgână, chiar dacă primește o destinație corectă („o sărbătoare în cinstea Domnului”), va rămâne tot păgână (vers. 5-8). Și, cel mai important, ca să faci distincția între „dumnezeiesc” și „omenesc”, între muzică „creștină” și muzică „păgână”, trebuie să „urci sus pe munte”, în prezența lui Dumnezeu (vers. 15-18).

Acest „munte” se traduce prin relația apropiată cu Dumnezeu. Și Aaron ar fi putut fi „pe munte” dacă s-ar fi străduit să-I placă mai mult Domnului decât oamenilor. Iosua a sesizat existența unei probleme, însă nu a reușit să o concretizeze. Dar Moise, sus pe munte, a fost înștiințat de Însuși Dumnezeu cu privire la realitatea care se petrecea în tabără, fiind astfel sigur de răul săvârșit de popor.

„Noi trebuie să studiem, să medităm și să ne rugăm. Atunci vom avea vederea spirituală necesară pentru a putea vedea în curțile interioare ale templului ceresc. Vom prinde temele cântărilor și ale mulțumirilor corului ceresc adunat în jurul tronului” (6MB, p. 294).

Doamne, dă-ne discernământ în alegerea muzicii!

Provocare:

Fă-ți timp astăzi pentru Dumnezeu, ca să ai putere să te ferești de compromis, ca să poți conștientiza caracterul muzicii Cerului și, astfel, să discerni
binele de rău și în muzica din viața ta!

Cristina Jercău
Conferința OlteniaCursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.