Metoda lui Dumnezeu


„Eu, zice Domnul, te voi învăța și-ți voi arăta calea pe care trebuie s-o urmezi, te voi sfătui și voi avea privirea îndreptată asupra ta.” (Psalmii 32:8)

Ascultă ediția audio aici.

S-au scris nenumărate cărți de educație, de creștere a copilului, de relaționare socială, de dezvoltare personală, dar, ca pedagogi sau părinți, uităm să privim uneori la metoda de educare pe care o propune și o aplică Dumnezeu în relația Lui cu noi și pe care o găsim atât de frumos prezentată în Biblie.

Și noi suntem copii și, dacă încercăm să privim la relația cu Tatăl nostru, putem descoperi anumite principii simple care ne-ar fi de foarte mare folos în raportarea la copiii noștri.

Dumnezeu spune că ne învață, adică ne oferă informații teoretice; avem la îndemână Cuvântul Lui. Este primul pas în educație: înainte de a avea așteptări, trebuie să oferim. Nu putem pretinde ca cineva să-L cunoască dacă nu îi oferim manualul inspirat de El.

Al doilea lucru pe care-l face este să ne arate calea; El nu doar ne îndrumă în direcția potrivită, ci este și cel care face primul pas, iar eu fac ceea ce L-am văzut pe El făcând. El ne-a iertat ca să putem ierta, ne-a iubit ca să putem iubi, S-a jertfit ca să putem fi altruiști, a luptat și a biruit ca și noi să luptăm și să biruim. El nu ne dă ordine, ca să executăm, ci ne arată, ca să-L putem imita.

În al treilea rând, ne sfătuiește și are privirea îndreptată spre noi, ca un părinte care își învață copilul să meargă pentru prima oară cu bicicleta fără roți ajutătoare – merge la pas cu el, este atent la toate detaliile (echilibru, viteză, viraje) și este gata să intervină dacă e nevoie. Unii cred că cea mai bună metoda ca cineva să învețe să înoate este de a-l arunca în apă pe nepregătite. Poate ar fi mai mulți înotători dacă am renunța la metoda aceasta brutală și spartană și am aplica metoda lui Dumnezeu.

Să ne rugăm ca să putem semăna cu Tatăl nostru și în aspectul educării celor mai mici, aplicând metoda Lui!

Provocare:

Ajută pe cineva să deprindă un obicei bun urmând această metodă!

Edmond Lucaciu
Conferința Transilvania de Sud



Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.