Mânia – dușmanul acceptării


„Și voi, părinților, nu întărâtați la mânie pe copiii voștri, ci creșteți-i în mustrarea și învățătura Domnului.” (Efeseni 6:4)

Ascultă ediția audio aici.

Pentru a fi copilul dispus să fie crescut sub mustrarea și învățătura Domnului, părinții trebuie să fie la fel de disponibili pentru copiii lor. Antiteza dintre mânia copiilor și supunerea față de învățătura Domnului scoate în evidență rolul radical și prioritar al părinților de a dezamorsa tensiunile acestora, în special în perioada critică a adolescenței. Avraam a reușit să-l convingă pe Isaac să se așeze pe altar.

Am avut un tată preponderent sobru și un mare adorator al cultului muncii. Mai târziu, am înțeles că această atitudine se datora copilăriei lui extrem de grele. Îmi doream enorm o bicicletă, dar nu puteam deschide subiectul acesta acasă. Tata era terorizat de ideea înstrăinării banilor săi munciți din greu. Până la urmă, am cumpărat una de la un verișor cu promisiunea că o să i-o plătesc atunci când voi putea. Era defectă. Am căutat un loc bine ascuns în care îmi dezlănțuiam iscusința de meșter. Fără să știe de sacralitatea subiectului, un apropiat m-a întrebat de față cu tata în ce stare mai este bicicleta mea. Niciodată n-a fost sufletul meu mai zguduit de vulcanul mâniei provocat de reacția extrem de acidă a tatălui meu ca atunci.

Ce diferență față de bunica mea dragă, care, la aproape fiecare vizită pe care i-o făceam inopinat sau nu, mă cerceta, anticipând răspunsul negativ, prin întrebarea sfredelitoare:

— Copile, ai citit straja dimineții?

Straja dimineții era versetul zilei din calendarul Bisericii Adventiste, pe care aceasta mi-l comanda și mie, neadventistul, pe bănuții ei. Nu aveam nicio putere împotriva acestei rigle care îmi măsura cu bunătate caracterul. Blândețea și dragostea ei m-au convins să accept mustrarea și învățătura Domnului. Nicio antiteză între purtarea ei și dispoziția mea de a accepta învățătura.

Fie ca, în afară de mânia nevinovată față de cauza dreaptă a lui Dumnezeu, să ne rugăm să fim înceți la mânie, deschiși la nevoile adolescenților și atenți la strigătul inimii lor după acceptare!

Provocare:

Roagă-te astăzi să le poți face un mic compliment tutor persoanelor cu care stai de vorbă! Începe cu cei din casa ta!

Ilie Cristea
Conferința Transilvania de NordCursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.