Mica mărgea albastră


„Care om dintre voi, dacă are o sută de oi și pierde pe una din ele, nu lasă pe celelalte nouăzeci și nouă pe islaz și se duce după cea pierdută, până când o găsește?” (Luca 15:4)

Ascultă ediția audio aici.

La data de 14 februarie 1990, Carl Sagan fotografia pământul de pe sonda spațială Voyager 1, de la distanța record de șase miliarde de kilometri. Mișcat de această experiență, patru ani mai târziu, în cartea Un palid punct albastru, consemna:

„Uitați-vă la acest punctuleț! Este aici. Este căminul nostru. Suntem noi. Toți cei pe care îi iubești, pe care îi cunoști sau despre care ai auzit vreodată, toți oamenii care au existat vreodată și-au trăit viața aici. Toate bucuriile și suferințele, mii de religii, ideologii și doctrine economice, fiecare vânător și fiecare căutător de hrană, fiecare erou și fiecare laș, fiecare rege și fiecare țăran, fiecare cuplu tânăr îndrăgostit, fiecare mamă și fiecare tată, fiecare copil plin de speranță, fiecare inventator și explorator, fiecare învățător de moravuri, fiecare politician corupt, fiecare superstar, fiecare lider suprem, fiecare sfânt și fiecare păcătos din istoria speciei noastre au trăit aici, pe un fir de praf suspendat într-o rază de soare. […] Gândiți-vă la cruzimile fără margini înfăptuite de locuitorii unui colț al acestui pixel asupra locuitorilor greu de distins dintr-un alt colț, la cât de dese sunt neînțelegerile dintre ei, la cât de nerăbdători sunt să se ucidă unii pe alții, la cât de pătimașă este ura lor! Atitudinile noastre afectate, închipuita importanță pe care ne-o dăm, iluzia că ocupăm o poziție privilegiată în univers sunt contestate de acest punct de lumină ștearsă” (Carl Sagan, Pale Blue Dot. A Vision of the Human Future in Space, Ballantine Books, New York, 1997, pp. 6–7).

Prin oaia pierdută, Hristos reprezenta această mică lume căzută în păcat (PDH, p. 137). Privește cât de mult a coborât Hristos pentru a ajunge până la tine! „Tinerii au nevoie să păstreze mereu înaintea lor calea pe care a urmat-o Hristos. […] Gândiți-vă la ce a renunțat Hristos când a părăsit curțile cerești și tronul împărătesc pentru a-Și da viața, o jertfă zilnică pentru oameni” (SPT, pp. 11–12).

Roagă-te pentru tinerii mai greu de tolerat!

Provocare:

Coboară la nivelul tinerilor!

Ionuț Pop-Coman
Conferința Transilvania de Nord



Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.