A doua mare redeșteptare religioasă din SUA (II)


„Evanghelia aceasta a Împărăției va fi propovăduită în toată lumea, ca să slujească de mărturie tuturor neamurilor. Atunci va veni sfârșitul.” (Matei 24:14)

Ascultă ediția audio aici.

La sfârșitul secolului al XVIII-lea, Statele Unite ale Americii se confruntau cu două provocări religioase importante: deismul (credință sceptică ce respinge creștinismul, cu minunile și revelația sa supranaturală) și expansiunea rapidă a Vestului (zona proaspăt colonizată, a cărei barbarie trezea temerile cetățenilor americani). În fața unor astfel de amenințări, Statele Unite au trecut prin cea mai mare redeșteptare religioasă din istoria lor.

A doua mare trezire (cca 1795–1835) a început în 1794, cu inițiativa lui Isaac Backus (pastor baptist), numită „Concert of Prayer” („Acțiunea Comună de Rugăciune”). Pastorul a făcut apel la rugăciune către pastorii și slujitorii din toate confesiunile. Bisericile au pus deoparte fiecare zi de luni pentru rugăciune și, la scurt timp, a urmat o înviorare în Noua Anglie ce a durat zece ani. Numărul membrilor bisericilor a crescut semnificativ, iar prezența la biserică a crescut de la 40% la 70%. Creștinismul a adus o renaștere în viața națiunii. Alexis de Tocqueville, un călător francez renumit, declara că „nu există o altă țară în toată lumea în care religia creștină să aibă o influență mai mare asupra sufletelor oamenilor ca în America”. Dumnezeu parcă pregătea noua națiune pentru mișcarea de așteptare a revenirii lui Hristos. Mișcarea millerită a fost apogeul celei de-a doua mari treziri. Dar această trezire a devenit un fenomen mondial și s-a întemeiat pe profeția biblică. Fiecare om părea că este atins de febra mileniului. Atât de mulți L-au așteptat pe Hristos să vină în 1844, încât Ellen White își amintește de acel an ca fiind „cel mai fericit an din viața mea” (1MB, p. 50).

Mesajul Evangheliei a fost dus în toate centrele misionare din lume. În această perioadă, conștiința nevoii de misiune a străbătut atmosfera religioasă americană la un nivel fără precedent.

Roagă-te lui Dumnezeu să te ajute să simți astăzi puterea cuvântului Său!

Provocare:

Fă-i cadou unui tânăr o carte cu biografia unuia dintre pionierii adventiști de ziua a șaptea!

Daniel Toma
Conferința Transilvania de Sud



Cursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.