Prima mare redeșteptare religioasă din SUA (II)


„Inima îmi zice din partea Ta: «Caută Fața Mea!» Și Fața Ta, Doamne, o caut!” (Psalmii 27:8)

Ascultă ediția audio aici.

Jonathan Edwards (1703–1758) s-a născut într-o familie de puritani, iar educația religioasă de care a avut parte l-a format pentru slujirea plină de dedicare și seriozitate din anii care au urmat. Începând cu anul 1733, în biserica păstorită de el au început să apară primele semne ale unei redeșteptări spirituale. Activitatea de slujire a lui Edwards a întreținut scânteia primului val al primei redeșteptări religioase din America, denumită ulterior „mama celorlalte redeșteptări spirituale”.

Libertatea de exprimare a ideilor religioase a fost însoțită și de interpretări tendențioase ale Sfintelor Scripturi și de vorbitori care ar fi limitat efectele bune ale redeșteptării spirituale. De aceea, Edwards a militat pentru o înțelegere corectă a redeșteptării, susținând cu fermitate teme precum convertirea totală a omului și suveranitatea absolută a lui Dumnezeu și ținând seria evanghelistică „Mântuire prin credință”. S-a remarcat printre vorbitorii contemporani lui datorită predicilor sale bine documentate și ancorate în Biblie, dar, din păcate, și prin interpretări fanteziste ale Scripturii, el rămânând celebru în istoria protestantă prin predica intitulată „Păcătoși în mâinile unui Dumnezeu mânios”.

Edwards considera că orice predicator ar trebui să petreacă timp îndelungat în studiu. Acest sfat este reflectat de cele treisprezece ore pe care el însuși le petrecea zilnic în studiul aprofundat al Sfintelor Scripturi. Trăirile spirituale au cunoscut intensități deosebite în viața acestui tânăr, care la doar 18-19 ani se retrăgea din zgomotul orașelor pentru a contempla măreția lui Dumnezeu.

Lucrarea de redeșteptare nu se poate realiza fără o lucrare puternică a Duhului Sfânt. De aceea, orice tânăr care simte că este de datoria lui să trezească biserica din somn și crede că este condus de Dumnezeu trebuie să studieze zilnic Sfintele Scripturi.

Roagă-te lui Dumnezeu să facă din tine și din credincioșii din biserica ta oameni ai Cărții!

Provocare:

Dacă în biserica ta nu există o grupă de studiu biblic pentru tineri, sugerează comitetului să înființeze una!

Nicu Mărie
Conferința Transilvania de SudCursuri pentru sănătate spirituală SOLASCRIPTURA.RO

Urmărește devoționalul video, precum și alte resurse creștine, pe youtube.com/resurse

Gândul de dimineață a fost preluat de pe devotionale.ro.